Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Γαλλία: «Πράσινη» στροφή με απαγόρευση καταστροφής απούλητων προϊόντων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γαλλία: «Πράσινη» στροφή με απαγόρευση καταστροφής απούλητων προϊόντων

Στην απαγόρευση της καταστροφής προϊόντων που δεν έχουν πουληθεί θέλει να προχωρήσει η γαλλική κυβέρνηση μέχρι το 2023.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, πρόκειται για μία «παγκόσμια πρωτιά» που φιλοδοξεί να διαδώσει το πνεύμα της κυκλικής οικονομίας των καιρών μας. Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται, ήδη, για τα τρόφιμα με το σχέδιο να επεκτείνεται, μεταξύ άλλων, στα ρούχα τις ηλεκτρικές συσκευές και τα καλλυντικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο πετιούνται ή καταστρέφονται στη Γαλλία προϊόντα αξίας 650 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν πωλούνται.

Σε δυο χρόνια η εφαρμογή

Τα χρονικά όρια για την εφαρμογή της απαγόρευσης, έχουν, ήδη, καθορισθεί και θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2021 για τα προϊόντα που ήδη υπάρχουν σε εργοστάσια συλλογής και ανακύκλωσής τους και για τα υπόλοιπα από το 2023.

Οι κανονισμοί της απαγόρευσης θα επιβάλλουν στις εταιρείες να δωρίζουν σε κοινωφελείς οργανισμούς τα προϊόντα που δεν έχουν πουλήσει ή να τα επαναχρησιμοποιούν ή να τα ανακυκλώνουν, ενώ προβλέπονται ποινές για τη μη συμμόρφωσή τους. Το μέτρο ανακοινώθηκε μία εβδομάδα μετά την απρόβλεπτη επιτυχία στις ευρωεκλογές των Οικολόγων του κόμματος EELV του Γιανίκ Ζαντό, που έγινε η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Γαλλία, μετά τους ακροδεξιούς του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και το ψηφοδέλτιο του κόμματος του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ