Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Γιατί πρέπει να ψηφιστούν ο Ποινικός και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί πρέπει να ψηφιστούν ο Ποινικός και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Πότε είναι η ώρα να μιλήσουμε για πραγματικές μεταρρυθμίσεις; Σε μια προεκλογική περίοδο; Σε ουδέτερο χρόνο; Η απάντηση είναι χθες. Είναι τώρα!

Την ώρα που η μάχη για τις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν επίπεδο στη χώρα, δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των πολιτικών αντιπαραθέσεων, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων- πολλών ετών, η αναμόρφωση των νέων Κωδίκων (Ποινικός και Ποινικής Δικονομίας), βρίσκεται στα συρτάρια της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης και περιμένει. Τι άραγε;

Η πολιτική δυσκαμψία, η έλλειψη πολιτικού θάρρους πολλών δεκαετιών, ξεπεράστηκε και πλέον βρισκόμαστε μπροστά στο πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, νομικές και δικαστικές ενώσεις, οι άνθρωποι των πανεπιστημίων, ακόμα και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα να συμφωνούν πως ήρθε η ώρα να αλλάξει ο ποινικός χάρτης της χώρας μετά από 70 χρόνια, και οι αλλαγές να περάσουν στην κοινωνία αλλά και στην επιχειρηματικότητα.

Οι Κώδικες, ένα νομοθετικό έργο μαμούθ, 1000 άρθρων, είναι έτοιμο και κοινά αποδεκτό από όλους.

Ο νόμος και η καθαρίστρια

Άλλωστε η κατάργηση του δρακόντειου νόμου περί καταχραστών δημοσίου (που έστειλε φυλακή την καθαρίστρια του Βόλου) και εξισώνει τον οικονομικό παραβάτη με τον δολοφόνο, έχει γίνει αποδεκτή από όλους. Ήδη μάλιστα έχουν υπάρξει και σημαντικές βελτιώσεις σε διατάξεις που είχαν επικριθεί από δικαστικούς και νομικούς. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί δεν ψηφίζονται άμεσα να ξεκινήσει αφενός η νέα εποχή και αφετέρου να «ξεμπλοκαριστούν» τα δικαστήρια στα οποία δικαστές και δικηγόροι παίζουν καθυστερήσεις ενόψει των αλλαγών στις ποινές και τα νέα δεδομένα. Εν ολίγοις η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε ακινησία εν αναμονή της επικείμενης ψήφισης.

Τώρα

Δικαστικές και νομικές πηγές επιμένουν δε πως εφόσον υπάρχει συναίνεση στην ψήφισή του θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφισή του εντός των επόμενων ημερών.  Πέραν άλλωστε της θεσμικής σημασίας και της ουσιαστικής αξίας της μεταρρύθμισης υπάρχει και το πρακτικό πρόβλημα ότι οι δικαστές δεν «δικάζουν» και οι κατηγορούμενοι δεν θέλουν να συνεχιστούν οι δίκες τους καθώς η ψήφισή τους θα αλλάξει τα πάντα.

Όλοι βέβαια περιμένουν προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα καταδίκης πολιτών με βάση τον παλιό νόμο σε μεγάλες ποινές, την ώρα που σε λίγο καιρό τα νέα νομοθετήματα που θα τεθούν σε ισχύ θα έχουν άλλες προβλέψεις με μικρότερες ποινές ή θα προβλέπουν άλλο ποινικό χαρακτηρισμό για ένα έγκλημα, για παράδειγμα, πλημμέλημα αντί για κακούργημα. Για τον λόγο αυτό θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο το θέμα της άμεσης ψήφισης αλλά και του χρόνου εφαρμογής των νέων κωδίκων

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ