Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Γνωστοί αθλητές και προπονητές θύματα αλλά και «θύτες» κυκλώματος αναβολικών – Τη Δευτέρα οι απολογίες των κατηγορούμενων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γνωστοί αθλητές και προπονητές θύματα αλλά και «θύτες» κυκλώματος αναβολικών – Τη Δευτέρα οι απολογίες των κατηγορούμενων

Τα ονόματα όχι μόνο γνωστών αθλητών και προπονητών του Body Building αλλά και άλλων αθλημάτων, περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Οικονομική Αστυνομία για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις  διακίνησης παράνομων αναβολικών ουσιών που εξαρθρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών που φέρονται να  προμηθεύονταν  τις παράνομες ουσίες, χωρίς να έχουν καταστεί έως τώρα κατηγορούμενοι, αναφέρεται το όνομα γνωστού αθλητή, πατέρα ενός επίσης γνωστού προσώπου από τηλεπαιχνίδι μεγάλης τηλεθέασης. Στο  «πελατολόγιο»  περιλαμβάνονταν ακόμη και αθλητής του δυναμικού τριάθλου που έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατηγορία «squat challenge» σε διεθνή αγώνα, αθλητής του ΠΑΟΚ στην ομάδα της ελληνορωμαϊκής πάλης με πανελλήνια διάκριση, αθλητής του βόλεϋ, πρώην ποδοσφαιριστής και αθλητής της πυγμαχίας.

Στις δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν μεγάλες ποσότητες απαγορευμένων αναβολικών ουσιών σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και Γερμανία, φέρονται μέχρι τώρα να συμμετείχαν ως μέλη 10 άτομα εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 9 κατόπιν ενταλμάτων  σύλληψης που εκδόθηκαν εις βάρος τους. Μετά τη δίωξη που τους ασκήθηκε, κατά περίπτωση, για διεύθυνση –συγκρότηση-ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παρασκευή και χορήγηση αναβολικών ουσιών, έκθεση  κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση καθώς και παράνομη οπλοκατοχή, οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν τη  Δευτέρα.

Η δράση και η εξάρθρωση

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 μετά από ανώνυμη πληροφορία που έκανε λόγο για δραστηριοποίηση κυκλώματος στην ευρύτερη περιοχή της  Αττικής η οποία διακινούσε αναβολικές ουσίες. Όπως προέκυψε, μεταξύ των πελατών του κυκλώματος ήταν αθλητές ή προπονητές, κυρίως του BodyBuilding, ενώ η διακίνηση των απαγορευμένων ουσιών γινόταν μέσω της ιστοσελίδας «Σίνι γκουρού»  στο Facebook.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα, την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, την φυσική παρακολούθηση των κατηγορουμένων  καθώς και άλλα στοιχεία  εντοπίστηκαν  δύο διακριτές εγκληματικές οργανώσεις με 5 μέλη η κάθε μία, διαφορετικό τρόπο δράσης, διαφορετικούς «πελάτες» και «προμηθευτές» αλλά με κοινό αντικείμενο. Κάθε  εγκληματική οργάνωση είχε συγκεκριμένη ιεραρχική δομή και διαρκή δράση, ενώ τα μέλη τους είχαν διακριτούς ρόλους σε αυτές. Στο πλαίσιο δράσης «επεδίωκαν αυτοτελώς την  με μεθοδευμένο και οργανωμένο τρόπο  διάπραξη περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία παρασκευή, αποθήκευση, εμπορία, διακίνηση, προμήθεια και χορήγηση  σκευασμάτων, περιέχοντα παράνομες και απαγορευμένες αναβολικές και άλλες ουσίες, επικίνδυνες  για τη δημόσια υγεία και την ζωή των τελικών αποδεκτών – χρηστών, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής διάθεσης , ικανότητας και απόδοσης αθλητών, κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων  ή  ενόψει της συμμετοχής τους σε αυτούς». Εκτός από τα ανωτέρω, και οι δύο οργανώσεις διακινούσαν και εμπορεύονταν παρανόμως κι άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία συνήθως χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών των ανωτέρω αναβολικών ουσιών. Τα έσοδα που αποκόμιζαν  από την παράνομη δραστηριότητα τους τα «ξέπλεναν»  μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ως προς την επικινδυνότητα των εν λόγω σκευασμάτων για τη δημόσια υγεία, ενδεικτική είναι  η κατάθεση επιθεωρητή του ΕΟΦ, ο οποίος αναφέρει ότι τα κατασχεθέντα είναι φαρμακευτικά προϊόντα με αναβολική δράση που δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας  στην χώρα μας και είναι επιβλαβή για τη δημόσια υγεία. Ενδεικτικά είναι επίσης και τα  δεδομένα που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, από τα οποία προκύπτει ευθέως η βλάβη των  εν λόγω  σκευασμάτων στην υγεία των τελικών χρηστών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, «Η ζημιά  της δράσης των εν λόγω Οργανώσεων, αν και πρωτίστως σχετίζεται με τη δημόσια υγεία και δη με την υγεία των αθλητών και των λοιπών ατόμων που λαμβάνουν τα κατασχεθέντα σκευάσματα, δεν περιορίζεται εκεί, αλλά επεκτείνεται, καθότι αλλοιώνει την γνησιότητα του αποτελέσματος και της προσπάθειας των αθλητών, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με τις θεμελιώδεις αρχές του ολυμπισμού, του ευ αγωνίζεσθαι και της ιατρικής ηθικής».

Η πρώτη οργάνωση

Η πρώτη οργάνωση φαίνεται ότι δραστηριοποιούνταν πανελλαδικά, στην Κύπρο και τη Γερμανία, όπου  έστελνε τα παράνομα σκευάσματα, ενώ η προμήθεια των πρώτων υλών για την παρασκευή αυτών, φαίνεται ότι γινόταν από την Βουλγαρία, την Αυστρία και την Κίνα. Ένας εκ των κατηγορουμένων προέβαινε στην παρασκευή τους στην τελική τους μορφή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο – παρασκευαστήριο, το οποίο διατηρούσε με τη συνδρομή άλλου κατηγορουμένου που έφτιαχνε  τις συσκευασίες.

Η προμήθεια των σκευασμάτων φαίνεται ότι λάμβανε χώρα μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, ενώ οι πληρωμές γίνονταν μέσω χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων όπως η Western union και η Moneygram. Ωστόσο για έναν από τους κατηγορούμενους προέκυψε ότι πήγαινε κατ΄ επανάληψη στη Βουλγαρία προκειμένου να κάνει διά ζώσης στις απαιτούμενες συναλλαγές.

Για την εγχώρια διακίνηση χρησιμοποιούσαν κατάστημα συμπληρωμάτων διατροφής που διατηρούσαν καθώς και οχήματα ιδιοκτησίας τους. Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν επίσης δικλείδες κι άλλα μέτρα ασφαλείας κατά την μεταξύ τους επικοινωνία  με προτίμηση στο Viber και το messenger, ενώ όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων τηλεφωνικού απορρήτου, ορισμένοι από τους κατηγορούμενους χρησιμοποιούσαν συνήθως συντετμημένες λέξεις και φράσεις όταν αναφέρονταν στα παράνομα αναβολικά σκευάσματα.

Η δεύτερη οργάνωση

«Εγκέφαλος» της δεύτερης οργάνωσης φέρεται να ήταν ένας Αυστριακός. Η δράση αυτής  εκτεινόταν σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ τις πρώτες ύλες για την παρασκευή των παράνομων ουσιών φαίνεται να της προμηθεύονταν τα μέλη της Οργάνωσης από την Τσεχία και την Κίνα. Δίπλα στον «αρχηγό» ήταν μία 27χρονη που  μαζί με την μητέρα και τον αδελφό της είχαν μετατρέψει το σπίτι τους στο Περιστέρι  σε παρασκευαστήριο των εν λόγω σκευασμάτων  τα οποία ακολούθως διακινούσαν στους τελικούς χρήστες.

Η δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης, Κωνσταντίνου Γώγου

«Βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάκρισης από την οποία και θα αποδειχθεί η μη εμπλοκή των εντολέων μου και θα υπαχθούν τα πραγματικά περιστατικά στην ορθή νομική τους διάσταση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ