Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Γ. Κουμουτσάκος: Η επίθεση στη Συρία μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα μεταναστευτικών ροών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ. Κουμουτσάκος: Η επίθεση στη Συρία μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα μεταναστευτικών ροών

Ως πρόβλημα το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητες της χώρας περιέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος τις αυξημένες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές τονίζοντας με έμφαση ότι η αιτία για την επίταση του φαινομένου βρίσκεται εκτός Ελλάδας.

Σε μια υψηλού επιπέδου και χαμηλών τόνων συζήτηση με τον τέως Υπουργό Γιάννη Μουζάλα στη Βουλή, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, εκφράζοντας τον φόβο ότι μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα ροών: “Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία  είναι παράγων που μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων ειδικά αν επιχειρηθεί αυτή η επίθεση να εξισορροπηθεί με επίθεση του καθεστώτος Άσαντ σε άλλη πλευρά των συνόρων. Έχουμε συνείδηση όλων των σεναρίων. Του ήπιου, του δύσκολου και του πολύ έκτακτου” είπε χαρακτηριστικά. Ο αναπληρωτής Υπουργός υποστήριξε ότι το πρόβλημα ξεπερνά τις δυνατότητες της χώρας, προαναγγέλλοντας ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα με επιτακτικό τρόπο στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αιτήματος για έκτακτη βοήθεια. “Η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα. Η Ευρώπη έχει ανάγκες στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση στη Συρία έχουμε πάντα τη δυνατότητα, αν το κρίνουμε, να επικαλεστούμε και την παράγραφο 3 του άρθρου 78 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε” είπε. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών.

Απαντώντας στη μομφή του κ. Μουζάλα ότι η ολιγωρία της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών με αποτέλεσμα ο πληθυσμός στο Κέντρο της Μόριας από 5.300 ανθρώπους να εκτιναχθεί σε 13.000, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης συνέπεσε με την έξαρση των ροών και ότι η κυβέρνηση δεν θέλησε να προχωρήσει σε εκείνη τη συγκυρία σε αποσυμφόρηση προκειμένου να μη στείλει μήνυμα προσέλκυσης νέων ροών. “Ετοιμαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εσωτερικά και εξωτερικά. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και με την ασφάλεια της χώρας. Είμαστε μπροστά σε μια νέα περίοδο πιθανής έξαρσης μεταναστευτικού -προσφυγικού και πρέπει να είμαστε σοβαροί” είπε ο κ. Κουμουτσάκος, εξαίροντας το επίπεδο της συζήτησης με τον κ. Μουζάλα, καθώς όπως είπε, μόνο τέτοιου είδους συζητήσεις μεταδίδουν ασφάλεια στην κοινή γνώμη.

Από την πλευρά του ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε κώδωνα κινδύνου για τον επερχόμενο χειμώνα. Προκάλεσε μάλιστα τεράστια αίσθηση η αναφορά του πως και ο ίδιος δεν είναι υπερήφανος για καταστάσεις επί Υπουργίας του. “ Είναι σκοτεινή προπαγάνδα όταν λέτε ότι είναι μεταναστευτικό το πρόβλημα. 65% είναι πρόσφυγες.

Είναι πολύ πιθανό ο χειμώνας να γυρίσει σε βάρος της χώρας και σε βάρος προσφύγων/μεταναστών. Δεν θα είστε υπερήφανος για την υπόλοιπη ζωή σας όπως δεν είμαι κι εγώ για κάποια πράγματα” είπε, καλώντας τον κ. Κουμουτσάκο να είναι έτοιμος για πιθανή μεγάλη κρίση.

Επιδιώκοντας κλίμα συναίνεσης, ο κ. Κουμουτσάκος απέφυγε να επιρρίψει  την προηγούμενη κυβέρνηση την ευθύνη για την αύξηση των ροών, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος έσπευσε να εξηγήσει πώς έχει η κατάσταση λέγοντας πως η κυβέρνηση ποτέ δεν είπε πως το πρόβλημα των ροών είναι αποκλειστικά μεταναστευτικό. “Εμείς το μόνο που είπαμε είναι ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στο προφίλ μετανάστη όσων περνούν τα σύνορα. Η συζήτηση γίνεται σε μια συγκυρία εξελίξεων στην περιοχή η οποία επιβεβαιώνει ότι οι πηγές νέων μεταναστευτικών ροών σχετίζονται με παράγοντες εκτός της χώρας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Η 15η Ιουλίου. Τότε υπάρχει μια απόφαση του συμβουλίου της Ε.Ε που επιβάλλει στηνΤουρκία κυρώσεις για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Από τότε και μετά και σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της γείτονος καταγράφεται η σημαντική αύξηση των ροών” είπε.

Περιγράφοντας την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά η οποία κάνει επιβεβλημένη τη μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα, ο κ. Κουμουτσάκος γνωστοποίησε ότι στο ΚΥΤ της Λέσβου υπήρχε σχεδόν 100% περισσότερος πληθυσμός από τη δυνατότητα του κέντρου (5.500 άνθρωποι με δυνατότητα για 3.100), ενώ στη Σάμο ήταν 500% πάνω από τη δυνατότητα του κέντρου. “Και πάνω σε αυτή την κατάσταση ήρθαν νέες ροές” είπε. Αναφερόμενος τέλος στο επικείμενο νομοσχέδιο για τη διαδικασία ασύλου ο αναπληρωτής Υπουργός αποκάλυψε ότι θα γίνει ένα πιο στιβαρό πλαίσιο για την εξέταση αιτήσεων ασύλου. “Μια διάστασή του είναι να ενταχθεί στην ελληνική διαδικασία ασύλου η δυνατότητα κράτησης. Η πρόκληση αυτή θα πάρει πιο έντονες μορφές” κατέληξε ο αναπληρωτής Υπουργός.

Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ