Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δίκη-εξπρές με απευθείας κλήση για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη-εξπρές με απευθείας κλήση για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Με απευθείας κλήσεις παραπέμπονται στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών 21 πρόσωπα που φέρονται να είχαν ευθύνες για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι αυτή της παραπομπής με απευθείας κλήση, δηλαδή χωρίς να μεσολαβήσει η κρίση Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τους κατηγορουμένους , δεδομένου πως τα αδικήματα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και οδηγώντας  σε μια δίκη εξπρές. Έτσι, δύο χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, όπου έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, τον Νοέμβριο του 2017, προσδιορίστηκε να ξεκινήσει η δίκη των κατηγορουμένων για σειρά παραλήψεων που φαίνεται ότι συνδέονται με το τραγικό αποτέλεσμα στην περιοχή.

Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει ενώπιον του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, στις 24 Ιανουαρίου του 2020 και αφορά αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Μετά τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα , όπου καταργήθηκε η διάταξη με την οποία σε περίπτωση πολλαπλών ανθρωποκτονιών απειλείται φυλάκιση έως 10 χρόνια, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι έως 5 χρόνια.

Κατηγορούμενοι

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους για τη πλημμύρα της Μάνδρας που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές αλλά και οι περιουσίες πολλών κατοίκων, είναι και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών  Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου στρεφόταν  συνολικά σε βάρος προσώπων, μεταξύ των οποίων,  του πρώην αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου και των τότε δημάρχων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων. Επίσης κατηγορούμενοι είναι οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Οι κατηγορίες είναι: Πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Αποτιμώντας τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά της, η εισαγγελική λειτουργός είχε καταλογίσει στους αρμοδίους ποινικές ευθύνες για  :

*έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας

*έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας

*πολεοδομικές παραβάσεις

*έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων

*έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Παράσταση πολιτικής αγωγής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θα δηλώσει, εκπροσωπώντας τις οικογένειες 8 θυμάτων, ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ