Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δεν υπογράφει ο Π. Παυλόπουλος το διάταγμα διορισμού της νέας ηγεσίας μέχρι τις 30 Ιουνίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δεν υπογράφει ο Π. Παυλόπουλος το διάταγμα διορισμού της νέας ηγεσίας μέχρι τις 30 Ιουνίου

Πως δεν προτίθεται να υπογράψει το διάταγμα διορισμού της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου μέχρι τις 30 Ιουνίου , εμφανίζουν πληροφορίες, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο . Ουσιαστικά ο κ. Παυλόπουλος θα πράξει όπως και το 2016 όταν είχε επιλεγεί προ της 30ης Ιουνίου η Ξένη Δημητρίου για τη θέση της εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  αλλά υπέγραψε το διάταγμα την 1η Ιουλίου, όταν δηλαδή εξέπνευσε και τυπικά η θητεία της απερχόμενης εισαγγελέα Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Δηλαδή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δε θα υπογράψει το διάταγμα , τουλάχιστον μέχρι τις  30 Ιουνίου. Δεν είναι ακόμα σαφές τι θα πράξει μετά, πάντως θα βρισκόμαστε 1 εβδομάδα πριν τις εκλογές, συνεπώς παραμένει άγνωστο τι θα αποφασίσει τότε ο ανώτατος πολιτειακός παράγων της χώρας.

ΝΔ: Αντισυνταγματικός διορισμός

Η ΝΔ αναφέρεται σε «θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια», στην οποία, οπως λέει, εμπλέκει και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναφέρει:

«Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

 Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την  έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.

 Η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κυβέρνηση: «Εμπλέκει τον ΠτΔ»

Η κυβέρνηση αντέδρασε και ανέφερε πως η ΝΔ  ζητά από τον κ.Παυλόπουλο να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις

“Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ