Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Διεθνής Αμνηστία: «Οπισθοδρόμηση» ο προτεινόμενος στον νέο Ποινικό Κώδικα ορισμός του βιασμού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διεθνής Αμνηστία: «Οπισθοδρόμηση» ο προτεινόμενος στον νέο Ποινικό Κώδικα ορισμός του βιασμού

Οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των γυναικών χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία τον προτεινόμενο ορισμό του βιασμού, στον υπό διαβούλευση νέο Ποινικό Κώδικα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η οργάνωση έχει ξεκινήσει εκστρατεία με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336, που περιλαμβάνει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, στο προτεινόμενο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, «όχι απλώς δεν υιοθετείται ένας ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση, αλλά ο ισχύων μέχρι σήμερα ορισμός, αντικαθίσταται με έναν ακόμη χειρότερο». Η νέα πρόταση, εξηγεί, περιορίζει τις περιπτώσεις της «απειλής σπουδαίου και άμεσου κινδύνου», μόνο σε εκείνες που αφορούν «απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας».

Με αυτόν τον τρόπο, οριοθετείται ακόμη περισσότερο η έννοια της απειλής (ως αποκλειστικά σωματικής) και κλείνει οποιοδήποτε περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας.

Η Διεθνής Αμνηστία θα θέσει στη δημόσια διαβούλευση αίτημα τροποποίησης του άρθρου 336 και της υιοθέτησης ενός ορισμού του βιασμού, με βάση την απουσία συναίνεσης και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλία για αυτήν την τόσο απαραίτητη νομοθετική αλλαγή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ