Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δικαστής διέταξε τον επαναπατρισμό 6 παιδιών τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστής διέταξε τον επαναπατρισμό 6 παιδιών τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

Βέλγος δικαστής έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της χώρας να επαναπατρίσει έξι παιδιά τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και τις μητέρες τους, που κρατούνται σε καταυλισμό σε εδάφη της Συρίας που ελέγχουν κούρδοι μαχητές, μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga χθες Τετάρτη.

Η Τατιάνα Βίλαντ, 26 ετών, η Μπουχρά Αμπουάλαλ, 25 ετών, αμφότερες υπήκοοι Βελγίου, και τα παιδιά τους κρατούνται στον καταυλισμό Αλ Χολ, μετά την ήττα του ΙΚ σε σχεδόν όλα τα εδάφη που κατείχε από το 2014 στη Συρία και στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες να λάβει όλα τα απαραίτητα και εφικτά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι μητέρες τους θα επιστρέψουν στο Βέλγιο.

Η κυβέρνηση καλείται να ενεργήσει εντός 40 ημερών αφού ειδοποιηθεί επίσημα για την απόφαση επί ποινή 5.000 ευρώ την ημέρα ανά παιδί εάν δεν συμμορφωθεί, με το πρόστιμο να μπορεί να φθάσει ως και το 1 εκατομμύριο ευρώ το μέγιστο. Η βελγική κυβέρνηση έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «η κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί θα «αναλυθεί, από κοινού» με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Οι χώρες της Ευρώπης διστάζουν να τους επαναπατρίσουν, αφού αρκετές κυβερνήσεις θεωρούν τα παιδιά των τζιχαντιστών θύματα, αλλά και απειλή, ενώ εκφράζουν φόβους πως θα είναι δύσκολη η ένταξή τους στα σχολεία και στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ