Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δικαστικές αποφάσεις – σταθμός για τρανς από την ελληνική Δικαιοσύνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικές αποφάσεις – σταθμός για τρανς από την ελληνική Δικαιοσύνη

Δύο αποφάσεις που κατατείνουν στην πλήρη ανάκτηση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών (τρανς) εξέδωσαν τα ελληνικά δικαστήρια, τα οποία εναρμονίζονται σταδιακά πλήρως (έστω και με καθυστέρηση) στην ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική.

-Η πρώτη απόφαση εξεδόθη από το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης το οποίο επέτρεψε σε μια πρόσφυγα από το Μπαγκλαντές να αλλάξει την ταυτότητα της. Ήταν κάτι που δεν το περίμενε να συμβεί η 23χρονη Οβίλια Μ.

Η Οβίλια Μ. είναι τρανς, βρίσκεται σε διαδικασία φυλομετάβασης εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ το αίτημα ασύλου της έγινε παραδεκτό στις 20 Απριλίου 2018. Την περασμένη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με ανακοίνωση της δικηγορικής ομάδας HIAS Greece, αλλά και του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, έγινε γνωστό ότι το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, έκανε δεκτό το αίτημά της να μεταβληθεί το κύριο όνομα στην ταυτότητά της αλλά και το φύλο της, μέχρι πρότινος, «άρρεν». Ήδη μάλιστα, η Οβίλια πήγε με τον δικηγόρο της, Βασίλη Κερασιώτη, στην Υπηρεσία Ασύλου για να ζητήσει νέα ταυτότητα.

Τραυματικές εμπειρίες

Η Οβίλια, όπως η ίδια λέει από μικρή, ως «βιολογικό αγόρι» που ένιωθε κορίτσι βίωσε πολύ άσχημες και τραυματικές εμπειρίες. Δέχτηκε επιθέσεις στο σχολείο, βιάστηκε δύο φορές από τους συμμαθητές της, την αποκαλούσαν hisra (βρισιά για τους τρανς στη γλώσσα της). H οικογένειά της και η κοινωνία όπου μεγάλωσε τη θεωρούσε ένα… λάθος. «Αφού ο Θεός σε έφτιαξε άντρα, δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν γυναίκα», της έλεγαν, όπως ανέφερε. Μετά τους βιασμούς, η μητέρα της διαμαρτυρήθηκε στους γονείς των άλλων παιδιών και λίγο μετά άγνωστοι έκαψαν το σπίτι της. Η μητέρα της πείστηκε από την ίδια ότι πρέπει να φύγει, πήρε κρυφά από τον σύζυγό της ένα μεγάλο για την περιοχή χρηματικό ποσό που όμως της εξασφάλισε τη διαφυγή της στη Λέσβο. Η Οβίλια ζει μόνιμα πια στη Λέσβο και δουλεύει εδώ και έναν χρόνο σε ένα συνεργατικό εστιατόριο.

Σημαντική

«H απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης αποτελεί σημαντική συμβολή στα δικαιώματα των τρανς – διεμφυλικών προσώπων, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής. Η ιδιαίτερη αξία της απόφασης εντοπίζεται στο γεγονός, ότι μετά από 1,5 χρόνο εφαρμογής του ν. 4487/2017 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αποσαφήνισε νομολογιακά την έννοια «προσαρμογή επωνύμου», στις περιπτώσεις μεταβολής της καταχώρισης φύλου. Το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι το τρίπτυχο ταυτότητα φύλου, κύριο όνομα, επώνυμο αποτελεί βασικό συστατικό της προσωπικότητας κάθε ατόμου και ως τέτοιο προστατεύεται από το Σύνταγμα», επισημαίνει ο δικηγόρος της, Βασίλης Κερασιώτης, από τη δικηγορική ομάδα HIAS Greece.

Νομολογία

Η δεύτερη απόφαση, με ιδιαίτερη νομολογιακή σημασία στην κατεύθυνση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου είναι αυτή που εκδόθηκε επίσης από το Ειρηνοδικείο. Η απόφαση αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς το προαπαιτούμενο της στείρωσης, και την έκανε γνωστή το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) με ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την απόφαση, «η υποχρεωτική στείρωση, η χειρουργική αλλαγή φύλου με αφαίρεση των γεννητικών οργάνων από θήλυ σε άρρεν και αντίστροφα, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση της αλλαγής φύλου στα διεμφυλικά άτομα, όπως η αιτούσα κρίνεται ότι είναι υπερβολική απαίτηση και πρακτική και παραβιάζει το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), σύμφωνα με την οποία «καθένας έχει το δικαίωμα στον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής, του οίκου του και των επικοινωνιών του». Επίσης, οι παραπάνω υποχρεώσεις προσκρούουν στο δικαίωμα για ισότητα και μη επιβολή διακρίσεων των άρθρων 2 και 26 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR)».

Η υπόθεση αφορούσε τρανς άντρα, που κατέθεσε στα τέλη Απριλίου του 2015 δικαστικό αίτημα με την υποστήριξη του ΣΥΔ, δίχως το συγκεκριμένο πρόσωπο να έχει κάνει χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού στα γεννητικά όργανα και το Ειρηνοδικείο Αθηνών, αποφάσισε τη μεταβολή της καταχώρισης του φύλου και του μικρού ονόματος, ώστε να βρίσκονται σε αντιστοιχία με την ταυτότητα φύλου του προσώπου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ