Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Διοικητικό Εφετείο: Ανατρέπει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους 404 δικαστικούς υπαλλήλους – Τι θα γίνει με όσους υπηρετούν ήδη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διοικητικό Εφετείο: Ανατρέπει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους 404 δικαστικούς υπαλλήλους – Τι θα γίνει με όσους υπηρετούν ήδη Eurokinissi

Στον αέρα είναι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους 404 δικαστικούς υπαλλήλους που είχαν περάσεις τον τελικό πίνακα επιτυχόντων και κάποιοι μάλιστα εξ αυτών υπηρετούν ήδη στα δικαστήρια

Το Διοικητικό Εφετείο, για πρώτη φορά, ακυρώνει – κατά ένα μεγάλο μέρος- τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2017 που αφορούσε την πλήρωση 404 θέσεων δικαστικών γραμματέων στα δικαστήρια. Το πρόβλημα είναι βέβαια πως κάποιοι από τους υπαλλήλους αυτούς, τους επιτυχόντες, υπηρετούν ήδη στα δικαστήρια της χώρας, γεγονός που δημιουργεί μείζων πρόβλημα, το οποίο παραμένει άγνωστο πως θα επιλυθεί.

Προσφυγές

Στο Διοικητικό Εφετείο είχαν προσφύγει επιτυχόντες στους προσωρινούς πίνακες που αποκλείστηκαν από τους τελικούς πίνακες καθώς όπως ανέφεραν στις αιτήσεις τους αίτησή τους, ο πίνακας διοριστέων καταρτίστηκε «κατά παράβαση των αρχών της νομιμότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισότητας, δεδομένου ότι οι διοριστέοι επιλέγησαν βάσει μιας άνισης, αναξιοκρατικής και άνευ κριτηρίων διαδικασίας μοριοδοτήσεως με το πριμ της συνάφειας». Υπενθυμίζεται ότι οι προσφεύγοντες  υποψήφιοι υποστηρίζουν ότι το ΑΣΕΠ «εν μέσω διαγωνισμού, παντελώς αδιαφανώς και αυθαιρέτως άλλαξε άποψη για τον τρόπο που αξιολόγησε την συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών των υποψηφίων και την προϋπηρεσία τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν διοριστέοι υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από θετικές επιστήμες και να αποκλειστούν υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Συμμετέχοντες δηλαδή που οι σπουδές τους είχαν σαφώς μεγαλύτερη συνάφεια με το αντικείμενο της εργασίας».

Ακύρωση

Ουσιαστικά με τις πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου ανατρέπονται οι οριστικοί πίνακες του διαγωνισμού 1Κ/2017 που αφορούν τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (Προκήρυξη 1Κ/2017) για την πρόσληψη 404 δικαστικών γραμματέων (ΔΕφΑθ 2351, 2347, 2352/2019 κ.ά.).

 Οι αποφάσεις αυτές ακυρώνουν πλήρως την σχετική κρίση του ΑΣΕΠ με την οποία οι προσωρινοί πίνακες είχαν δραματικά ανατραπεί κατά 40% με την εφαρμογή νέων πρωτοεμφανιζόμενων κριτηρίων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, το γνωστικό αντικείμενο των θέσεων καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τους βασικούς τίτλους σπουδών που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου και των π.δ. που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του. Το ΑΣΕΠ διεύρυνε ανεπιτρέπως- κατά την απόφαση-  την έννοια του «γνωστικού αντικειμένου» προσθέτοντας παράνομα και αντισυνταγματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με το αυτό κατ’ ουσίαν περιεχόμενο.

Π. Λαζαράτος: «Επανέλεγχος λειτουργίας του ΑΣΕΠ»

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Λαζαράτος που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων της 1Κ/2017 προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με αυτές τις μείζονος νομικής σημασίας αποφάσεις του, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών διασφάλισε κατά τρόπο παραδειγματικό τις τρωθείσες από το ΑΣΕΠ αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στον διαγωνισμό της Προκηρύξεως 1Κ/2017.

Το Δικαστήριο ανέτρεψε εκ θεμελίων μια πρωτοφανώς άδικη κρίση, που είχε οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές και σε απόγνωση δεκάδες νέους ανθρώπους με τα υψηλότερα δυνατά εκπαιδευτικά προσόντα. Οι νέοι αυτοί επιστήμονες, διδάκτορες στην πλειοψηφία τους, αποκλείσθηκαν από την θέση του δικαστικού γραμματέως, επί τη βάσει αυθαίρετων και αντισυνταγματικών κριτηρίων, που προέκυψαν μετά την έκδοση της Προκηρύξεως του διαγωνισμού.

Ίσως μετά τις αποφάσεις αυτές ο επανέλεγχος του τρόπου λειτουργίας του ΑΣΕΠ καθίσταται σκόπιμος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ