Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Διώξεις σε Δούρου, Βασιλείου, Κριεκούκη και άλλους 6 για τη Μάνδρα – Η απάντηση της Ρένας Δούρου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διώξεις σε Δούρου, Βασιλείου, Κριεκούκη και άλλους 6 για τη Μάνδρα – Η απάντηση της Ρένας Δούρου

Εξηγήσεις ενώπιον ανακριτή θα κληθούν να δώσουν εννέα πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017.

Η δίωξη στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ενώ η δικογραφία αποστέλλεται σε ανακριτή παρά τον πλημμεληματικό χαρακτήρα της, λόγω σπουδαιότητας και με το σήμα του επείγοντος.

Η ποινική δίωξη, την οποία άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αφορά στα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα κληθούν να περάσουν το ανακριτικό κατώφλι είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων, ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στους 9 κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων αλλά και έλλειψη διευθέτησης – οριοθέτησης ρεμάτων.

Η εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση, φέρεται να εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Με την έρευνα συσχετίσθηκαν μηνύσεις ιδιωτών και φορέων που στρέφονταν κατά 25 συνολικά προσώπων, τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία. Από αυτά -εκτός των 9 που παραπέμπονται- για 5 πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Η δήλωση της Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου

«16 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, και δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοσιογράφοι με ενημέρωσαν ότι ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη.

Όπως έχω πει και πρόσφατα η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν.

Τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα 8 Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης όσο και το Πόρισμα 3 ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση του έργου «Εκτροπή Χειμάρρου Αγία Αικατερίνη και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου», ενήργησαν ταχύτατα για το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και σειρά έργων στην πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη πρακτική έργων, ρυθμούς.

Παράλληλα, εκτελούνται για πρώτη φορά, σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ