Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Δομή για εξαρτημένους σε συνθήκες αστεγίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δομή για εξαρτημένους σε συνθήκες αστεγίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Με το σύνθημα ότι «Όλα αλλάζουν όταν εσύ αλλάζεις», όπως αναγράφεται άλλωστε και σε έναν τοίχο του, εγκαινιάστηκε ο νέος χώρος στέγασης του Τμήματος Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «Ιανός» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στην οδό Παπαρηγοπούλου 7, στο κέντρο της πόλης, την περασμένη Πέμπτη.

«Είναι μια δομή που δεν υπήρχε στον δήμο και μπορέσαμε να υλοποιήσουμε με τη δωρεά- ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ- του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πιστεύω ότι βάζουμε ένα λιθαράκι για την προσπάθεια αντιμετώπισης των εθισμών και άλλων κοινωνικών ομάδων που έχουν πρόβλημα συνολικότερο» ανέφερε κατά την τελετή εγκαινίων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι «ήρθε η ώρα να αποδεχθεί η κοινωνία την διαφορετικότητα».

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του νέου χώρου, Δήμητρα Μελεούνη, εκεί στεγάζονται και λειτουργούν εδώ και λίγες μέρες Κέντρο Αρωγής και Συμβουλευτικός Σταθμός Εξαρτημένων, που απευθύνονται σε άτομα εξαρτημένα από ψυχοδραστικές ουσίες άνω των 18 ετών, τα οποία εντοπίζουν έντονα προβλήματα καθημερινής διαβίωσης. Όλες οι υπηρεσίες απευθύνονται και σε μέλη οικογενειών εξαρτημένων ατόμων αλλά και στον ευρύτερο πληθυσμό.

«Γενικότερα, δεχόμαστε ετησίως 650-800 αιτήματα θεραπείας από όλη την Ελλάδα τα οποία, αφού περάσουν από τον Συμβουλευτικό Σταθμό, τα παραπέμπουμε σε θεραπευτικά προγράμματα. Ειδικά για το Κέντρο Αρωγής που λειτουργούσε από το 2012 σε άλλο χώρο, δεν απαιτείται να υπάρχει θεραπευτικό αίτημα αλλά είμαστε εδώ για να υποδεχόμαστε το εξαρτημένο άτομο, που βρίσκεται σε συνθήκη αστεγίας» ανέφερε η κ. Μελεούνη.

Ένα μεγάλο τραπέζι μπιλιάρδου «υποδέχεται» τα εξαρτημένα άτομα στο σαλόνι του νέου χώρου όπου μπορούν να δεχθούν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, να φάνε, να κάνουν μπάνιο και να πλύνουν και να στεγνώσουν τα ρούχα τους.

«Παράλληλα, παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη, πληροφόρηση για θεραπευτικά προγράμματα και δικτύωση με φορείς και υπηρεσίες» διευκρίνισε η κ. Μελεούνη.

Σύμφωνα με την Κάκια Νικολάου, διευθύντρια του προγράμματος «Ιανός», από τις 18 Φεβρουαρίου του 2019 οπότε και άρχισε να λειτουργεί ο νέος χώρος, υποδέχονται περίπου 6-7 άτομα την μέρα, κυρίως άντρες ηλικίας 40-55 χρόνων.

«Είναι κυρίως ταλαιπωρημένα άτομα από τη χρόνια χρήση και ζουν σε συνθήκες αστεγίας» συμπλήρωσε. Πάντως για τον Συντονιστή Διευθυντή Τομέα Εξαρτήσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Κώστα Γαζγαλίδη, είναι ιδιαίτερα σημαντική «η αλλαγή του πνεύματος για την αντιμετώπιση των χρηστών και η προσπάθεια μείωση της βλάβης, συμβάλλοντας στην προστασία της δημόσιας υγείας». «Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν όλων των ειδών τα θεραπευτικά προγράμματα» κατέληξε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ