Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Σαν σήμερα, στις 10 Δεκεμβρίου 1948, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ένας κόσμος ο οποίος έβγαινε σοβαρά τραυματισμένος από δύο Παγκόσμιους Πολέμους, με εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες, με ανυπολόγιστο αριθμό ορφανών παιδιών και προσφύγων, με κατεστραμμένες υποδομές υγείας και παιδείας. Ένας κόσμος που έγινε βορά των εθνικισμών, του φασισμού και του ρατσισμού, οραματιζόταν πλέον και αναλάμβανε την δέσμευση να αγωνιστεί για έναν ειρηνικό κόσμο με δικαιώματα και ελευθερίες για καθεμία και καθένα δίχως διακρίσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και συνεχίζει:

«Έκτοτε η ημέρα αυτή τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, ιδίως όσον αφορά στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι αγώνας καθημερινός και διαρκής. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια ή η αφέλεια για κανέναν εφησυχασμό ή καθυστέρηση. Πρόκειται για το πιο θεμελιώδες ζήτημα του πολιτισμού μας, της Δημοκρατίας και της παγκόσμιας ειρήνης.

Σε μια Ευρώπη όπου κερδίζουν έδαφος νεοναζιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και φωνές μίσους και βίας, όλες οι εξουσίες, η καθεμία με την διακριτή της λειτουργία στο Κράτος Δικαίου, οφείλουν να μάχονται και να λογοδοτούν για την προστασία όλων των πολιτών που στοχοποιούνται λόγω των χαρακτηριστικών τους. Η προστασία κάθε πολίτη από τη ρατσιστική βία και τον ρατσιστικό λόγο δεν αποτελεί μόνο ατομικό δικαίωμα του πολίτη, αλλά εγγύηση για τη διαφύλαξη και την προστασία της Δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Και μας αφορά όλες και όλους.

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας στέκεται απέναντι σε κάθε φωνή μίσους, είτε αυτή αφορά την ομοφοβία, την τρανσφοβία, τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία, την ξενοφοβία, τον σεξισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ρατσισμού και προάγει την δράση υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και κοινωνικής συνοχής.

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας εργάζεται αδιάλειπτα για:

– τον σχεδιασμό πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας προς διασφάλιση της προστασίας ατόμων και ομάδων που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, κοινωνικής προέλευσης, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου,

–  για την επίβλεψη της εφαρμογής της νομοθεσίας κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και της συμμόρφωσής της με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, και

– για την προώθηση και το συντονισμό της δράσης των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών στα ζητήματα αυτά».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ