Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Εκλογές 2019: Πώς θα ψηφίσουν όσοι δεν είναι στους εκλογικούς καταλόγους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκλογές 2019: Πώς θα ψηφίσουν όσοι δεν είναι στους εκλογικούς καταλόγους

Τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο ψηφοφόρος όταν διαπιστώσει ότι δεν περιλαμβάνεται στους εκλογικούς καταλόγους, παρά το ότι είναι εγγεγραμμένος σε Δημοτολόγιο ή/και Μητρώο Αρρένων και παρά το ότι δεν έχει στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα, περιγράφει Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ.

Η Εγκύκλιος σημειώνει ότι οι Δήμαρχοι θα πρέπει να εκδίδουν εις διπλούν πιστοποιητικά εγγραφής των ενδιαφερομένων στα Δημοτολόγια ή στα Μητρώα Αρρένων και να χορηγούν σε αυτούς το ένα από τα δύο αντίγραφα.

Στα εκδιδόμενα (εις διπλούν) πιστοποιητικά, θα υπάρχουν οι εξής ενδείξεις :

  • Α) “Εκδίδεται αποκλειστικά για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές Εκλογές της 26ης Μαΐου 2019”
  • Β) “Εκδίδεται αποκλειστικά για τις Δημοτικές και τις Κοινοτικές Εκλογές της 26ης Μαΐου 2019”
  • Γ) “Εκδίδεται αποκλειστικά για τις Εκλογές της 25ης Μαΐου 2019, αν πρόκειται για Έλληνες κατοίκους κρατών-μελών της Ε.Ε.”
  • Δ) “Εκδίδεται αποκλειστικά για τις Περιφερειακές Εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019”
  • Ε) “Εκδίδεται αποκλειστικά για τις Δημοτικές Εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019”

Τα πιστοποιητικά (Δ) και (Ε) θα εκδίδονται από την Τετάρτη 29 Μαΐου.

Σε περίπτωση που ο παραλειφθείς εκλογέας δεν ψηφίσει την πρώτη Κυριακή 26 Μαΐου, μπορεί, εάν επιθυμεί, να απευθυνθεί στο Δήμο του, προκειμένου να του χορηγηθεί πιστοποιητικό εγγραφής του στα Δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων, ώστε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα τη δεύτερη Κυριακή 2 Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή θα εκδίδεται το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Για να χορηγηθούν τα ανωτέρω πιστοποιητικά από το Δήμαρχο ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν όργανο στον αιτούντα, θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι ο αιτών δεν βρίσκεται εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους άλλου Δήμου της Χώρας.

Επισημαίνεται ότι, δεν θα χορηγούνται πιστοποιητικά εγγραφής στα Δημοτολόγια ή τα Μητρώα Αρρένων στους εγγραφέντες σε αυτά μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019.

Το πιστοποιητικό που αντιστοιχεί στην κάθε ψηφοφορία (26 Μαΐου, 2 Ιουνίου) θα προσκομίζουν οι εκλογείς στην Εφορευτική Επιτροπή, προκειμένου η τελευταία να τους επιτρέψει να ψηφίσουν.

Οι Αντιπρόσωποι της Δικαστικής Αρχής υποχρεούνται να κάνουν δεκτούς για να ψηφίσουν τους εκλογείς του ίδιου Δήμου που προσκομίζουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά.

Το Υπουργείο αποτυπώνει, επιπλέον, την αντίστοιχη διαδικασία για τις περιπτώσεις εκ παραδρομής παράλειψης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων υπηκόων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ