Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ελευθέριος Μιχαηλίδης: «Μαύρη» η κατάσταση στις εισαγγελίες της χώρας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελευθέριος Μιχαηλίδης: «Μαύρη» η κατάσταση στις εισαγγελίες της χώρας

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) ο πρόεδρος της Ελευθέριος Μιχαηλίδης εξέφρασε τους φόβους και τις αγωνίες του για την κατάσταση που επικρατεί και τις αδυναμίες που υπάρχουν στις Εισαγγελίες της χώρας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα οι συνάδελφοί του.

Κατά τις εργασίες της 34ης τακτικής γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο  Ελευθέριος Μιχαηλίδης τόνισε ότι για τα πλημμελήματα απαιτούνται 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια, αλλά όμως προσέθεσε αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά  και να βοηθήσουν όλοι οι παράγοντες, γιατί κάποια στιγμή θα πέσει το όλο σύστημα, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

«Χρειαζόμαστε αίθουσες, δεν μπορούμε να δικάσουμε και ο κόσμος ανησυχεί» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕ και τόνισε ότι «είναι θλιβερό τόσα χρόνια να μην  έχει γίνει καμία προσπάθεια για να υπάρξει κτίριο» και απευθυνόμενος στον παριστάμενο γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχη Φυτράκη, ανέφερε:

«Να πάρετε αίθουσες από το Ναυτοδικείο, το Στρατοδικείο, πρέπει να μια βρεθεί λύση, μεγάλες δίκες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ και η Ευρώπη μας καταδικάζει συνεχώς για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και έχει δίκιο».

Ακόμη,  ο Ελευθέριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων είναι μεγάλα και μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέρχονται στα 300, ενώ σημείωσε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα των δικαστηρίων λειτουργεί με πολλά προβλήματα.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ ανέφερε επίσης ότι εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, έτσι ώστε οι επιλογές να γίνονται από τους ίδιους τους δικαστές και εισαγγελείς και όχι από την εκάστοτε Κυβέρνηση και η θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να καλύπτεται από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον δικαστικό.

Κάνοντας κάποιες προσωπικές όπως της χαρακτήρισε σκέψεις, ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε ότι για την αποσυμφόρηση των φυλακών, οι οποίες έχουν 11.000 κρατούμενους εκ των οποίων οι 3.400 είναι προσωρινά κρατούμενοι (προφυλακισμένοι), μπορεί να μειωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης (18μήνο) και παράλληλα για μέρος των οικονομικών εγκλημάτων να προβλέπονται μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι ποινικές, έτσι ώστε να επέλθει αποσυμφόρησης των φυλακών.

Στον χαιρετισμό του  ο Ευτύχης Φυτράκης ανέφερε ότι είναι συνεχείς η κυβερνητική προσπάθεια κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων και στελέχωσης των δικαστηρίων, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες αυξήσεις των θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμών, αλλά και στην δημιουργία του Ευρωπαίου εισαγγελέα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης  Ευτύχης Φυτράκης επισήμανε ότι μετά από κάποια χρόνια σημαντικών υστερήσεων επήλθε μισθολογική αποκατάσταση για τους δικαστές και εισαγγελείς και στην συνέχεια  αφού  αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναμόρφωσης των Κωδίκων και η λειτουργία των τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δικαστηρίων και φυλακών, έτσι ώστε να διευκολύνονται μάρτυρες, εμπειρογνώμονες, κ.λπ.

Από την πλευρά της η  εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου,  έφερε ότι υπήρχαν από το 2014 υποθέσεις οι οποίες δεν είχαν χρεωθεί και μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν μη χρεωμένες 80.000 υποθέσεις και σήμερα εκκρεμούν προς χρέωση 14.500 υποθέσεις.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της έκανε λόγο για το «καυτό» θέμα της αξιοπιστίας στο χώρο της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να περιφρουρήσουν τόσο την Δικαιοσύνης όσο και την προσωπική αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες.

Τος εργασίες της συνέλευση προλόγισε εκ μέρους του ΔΣΑ, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Θέμης Σοφός, ενώ  παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, αντίστοιχα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο γενικός γραμματέας Αντεγκλητικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γεώργιος Σταματογιάννης ,  η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, εκπρόσωποι των κομμάτων και των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Χαιρετισμός από τον βουλευτή Κώστα Καραγκούνη 

Ο Βουλευτής Κώστας Καραγκούνης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης εκπροσώπησε σήμερα τον Πρόεδρο του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην 34 Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων. Αφού μετέφερε τις θερμές ευχές του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για καλή επιτυχία στις εργασίες της συνέλευσης, αναφέρθηκε στις διαχρονικές και πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

Πρώτα αναφέρθηκε στη σημασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και στο γεγονός ότι αυτή δεν γίνεται σεβαστή από την παρούσα Κυβέρνηση, πολλές φορές μάλιστα, με θρασύτατο και προκλητικότατο τρόπο. Παρόλα αυτά, την ανεξαρτησία της εγγυάται η ίδια η Δικαιοσύνη τελικά, όπως δείχνει σειρά σημαντικών αποφάσεων και ενεργειών, που δεν είναι αρεστές στην εκτελεστική εξουσία. Άλλωστε, σκοπός της δεν είναι να ικανοποιεί τον έναν ή τον άλλον αλλά να εφαρμόζει απρόσωπα και ενιαία τον νόμο. Και ενώ οι δικαστές και οι εισαγγελείς ασκούν τα καθήκοντά τους εντός ενός συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, τους νόμους τους φτιάχνουν οι πολιτικοί. Άρα ακόμη και όταν η κοινή γνώμη και ο τύπος εντοπίζουν αποφάσεις και ενέργειες της Δικαιοσύνης που θεωρούν ότι επιδέχονται κριτικής, τις περισσότερες φορές αυτό αποτελεί συνέπεια του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο αποτελεί ευθύνη της νομοθετικής εξουσίας.

Αναλύοντας τα παραπάνω, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αποφάσεις για την πενταετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων ή τις πρόσφατες αποφάσεις για τα αναδρομικά και τα δώρα. Δηλαδή για ποιο λόγο θα έπρεπε να αποφασίσει η Δικαιοσύνη για την πενταετή παραγραφή και τελικά για την ασφάλεια δικαίου στην Ελλάδα; Θα μπορούσε να το είχε κάνει και να το είχε εξασφαλίσει η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Το ίδιο και για τις περικοπές, το ίδιο και για τα αναδρομικά, και είναι αυτή ακριβώς η αναποτελεσματικότητα σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί και ουσιώδεις παρεξηγήσεις.

Ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι ιερός. Αλλά είναι απαράδεκτο σε μια ευνομούμενη χώρα η Κυβέρνηση να έχει καταντήσει να είναι μια βιομηχανία λάσπης. Δημιουργεί δήθεν σκάνδαλα με κάτι ενδείξεις, με κάτι σκιές, με κάτι υπόνοιες, με κουκουλοφόρους μάρτυρες, και όλα αυτά τα οποία χρησιμοποιεί κατά καιρούς. Τα ίδια και με τα δάνεια των κομμάτων ή και άλλες περιπτώσεις που τελικά τίποτε δεν αποδείχθηκε. Και ακολουθούν τη γνωστή στρατηγική και τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα στη λογική ότι όλοι είναι ύποπτοι μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Και θα περάσει μια δεκαετία, όπως μηχανεύονται και εκμυστηρεύονται κυβερνητικοί παράγοντες, στο τέλος δε θα βρεθεί τίποτα αλλά εν τω μεταξύ η εν τοις πράγμασι εκβίαση των εμπλεκομένων πολιτικών, θα λειτουργεί μια χαρά. Είναι ξεκάθαρο πως όταν τα μέσα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό στοχεύουν αποκλειστικά στο πώς να πλήξουν πολιτικούς αντίπαλους, τότε ο αγώνας κατά της διαφθοράς γεννά ο ίδιος διαφθορά. Τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία δεν αρνήθηκε καμία εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή ούτε οποιαδήποτε έρευνα ξεκίνησε η παρούσα κυβέρνηση. Το ίδιο θα της ζητηθεί να κάνει για υποθέσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και έχουν οσμή σκανδάλου και προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν σε λίγους μήνες όταν θα είναι πλέον αντιπολίτευση.

Τέλος αναφέρθηκε στις γνωστές, σκανδαλώδεις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών και την ανάγκη διαρκούς εκσυγχρονισμού του ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου. Εν προκειμένω μάλιστα, θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που δυστυχώς παραμένουν ακόμη στα συρτάρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης επί τέσσερα χρόνια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.

Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα σύγχρονο και συγκρίσιμο με αυτά που συμβαίνουν διεθνώς νομοθετικό πλαίσιο, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Σε αυτό το κράτος, το έργο της Δικαιοσύνης είναι διαφορετικό από αυτό της πολιτικής αλλά το καθήκον της πολιτικής είναι λίγο μεγαλύτερο αλλά και πρωθύστερο, γιατί η Δικαιοσύνη εφαρμόζει το νόμο, αλλά το νόμο τον φτιάχνουν οι πολιτικοί. Η Χώρα έχει καλούς, ανεξάρτητους δικαστές και εισαγγελείς, αυτό που χρειάζεται είναι να βελτιωθεί και να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο, εντός του οποίου καλούνται να κινηθούν. Δηλαδή, από τη μία καλοί και ανεξάρτητοι εισαγγελείς και δικαστές και από την άλλη ένα θεσμικό πλαίσιο που να προλαβαίνει τα προβλήματα αντί να τα δημιουργεί. Αυτό είναι το νόημα του σύγχρονου κράτους, αυτό είναι που θέλει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους Έλληνες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ