Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

“Ελεύθερη πτώση” της Ιταλίας στη διεθνή κατάταξη των δημοκρατιών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Ελεύθερη πτώση” της Ιταλίας στη διεθνή κατάταξη των δημοκρατιών

Η Ιταλία, το τιμόνι της οποίας πήραν στα χέρια τους οι «αντισυστημικοί» λαϊκιστές και η αντιμεταναστευτική άκρα δεξιά από τον Ιούνιο, υποχωρεί θεαματικά σε μια ετήσια κατάταξη των δημοκρατιών που δίνει στη δημοσιότητα  η ομάδα ειδικών που την καταρτίζει.

Η χώρα κατρακύλησε από την 21η την προηγούμενη χρονιά στην 33η θέση της κατάταξης το 2018, αναφέρει έκθεση του The Economist Intelligence Unit. Η ελεύθερη πτώση οφείλεται πρωτίστως στα μέτρα που προώθησε η Λέγκα (άκρα δεξιά) του Ματέο Σαλβίνι, υπουργού Εσωτερικών, αντιπροέδρου και ισχυρού άνδρα της ιταλικής κυβέρνησης.

Το κόμμα του συμμάχησε για να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), του οποίου ηγείται ο Λουίτζι Ντι Μάγιο — που πάντως μοιάζει να γλιτώνει από τα βέλη του EIU.

Η χώρα πάσχει από μια αίσθηση «βαθιάς διάψευσης των προσδοκιών ως προς τους πολιτικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων του κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων, αντανάκλαση της οποίας είναι η υποστήριξη προς τους “ισχυρούς άνδρες”, που παρακάμπτουν τους πολιτικούς θεσμούς», εξηγεί το EIU.

Ο Σαλβίνι «χρησιμοποιεί συχνά ρητορική εναντίον των ξένων» συλλήβδην, ενώ τάσσεται υπέρ της βίαιης απομάκρυνσης των Ρομά που κάνουν καταλήψεις σε ακίνητα, παρά τις καταδίκες της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπενθυμίζει.

Εξάλλου η Ιταλία επικρίθηκε από τη νέα επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρο της Χιλής, ήδη από την πρώτη της ομιλία όταν ανέλαβε το αξίωμα τον Σεπτέμβριο, σημειώνεται ακόμη στην έκθεση.

Καταγγέλλοντας πάνω απ’ όλα την απόφαση που πήρε ο Σαλβίνι να κλείσουν τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία που διασώζουν μετανάστες, η Μπατσελέτ ανήγγειλε ότι θα έστελνε μια ομάδα στην Ιταλία για να μελετηθεί η «μεγάλη αύξηση» των «κρουσμάτων βίας και ρατσισμού εναντίον των μεταναστών, των προσώπων αφρικανικής καταγωγής και των Ρομά».

«Όλα αυτά συμβάλλουν στον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες», τονίζει η έκθεση του Economist Intelligence Unit.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση προφασίζεται διάφορους κινδύνους για να επιβάλλει την περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων. Έτσι, ο νόμος για την ασφάλεια και τη μετανάστευση που προώθησε ο Σαλβίνι και υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο μεταξύ άλλων κατάργησε τις ανθρωπιστικές άδειες παραμονής οι οποίες χορηγούνταν σε ευάλωτους μετανάστες, κυρίως οικογένειες και μόνες γυναίκες με παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ