Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Άνοιξε η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις – Τα 10 μυστικά που σβήνουν φόρο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΝΦΙΑ: Άνοιξε η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις – Τα 10 μυστικά που σβήνουν φόρο

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και έπαθαν… «εγκεφαλικό». Λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 έχουν οδηγήσει σε διογκωμένες φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες από χθες μπορούν να διορθωθούν μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2019.

Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων δεν κοστίζει τίποτε, καθώς έχει ανασταλεί έως την ολοκλήρωση της ένταξης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ. Αν όμως οι διορθώσεις στα στοιχεία του Ε9 οδηγούν σε μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κλήση από την εφορία, προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα αποδεικτικά ότι τα στοιχεία που διορθώνονται είναι πράγματι λανθασμένα.

Τα συνηθέστερα λάθη αφορούν ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν δηλώθηκαν σωστά και χάνουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%, τη λανθασμένη αποτύπωση αγροτεμαχίων, δήλωση πλήρους κυριότητας σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, δήλωση υψηλότερου ορόφου (όσο πιο ψηλά τόσο πιο μεγάλος ο ΕΝΦΙΑ) ή λανθασμένο έτος κατασκευής. Όλα τα παραπάνω κοστίζουν, αλλά η ζημιά μπορεί να διορθωθεί.

Οι διορθώσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ (aade.gr) και εάν γίνουν πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης (προθεσμία τέλος Σεπτεμβρίου), ο φόρος εκκαθαρίζεται εκ νέου και οι δόσεις ξαναμοιράζονται. Αν όμως κάποιος διορθώσει το Ε9 αφού πρώτα πληρώσει την πρώτη δόση, θα δει αλλαγές και συμψηφισμούς στις επόμενες δόσεις.

Όσοι σκοπεύουν να διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο», που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα Taxisnet (ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

2. Όποιος έχει λάθη ή παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσοτέρων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2019, έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να επιλέξει το έτος για το οποίο θέλει να υποβάλει τη νέα διορθωτική δήλωση. Αν επιλέξει να διορθώσει στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσοτέρων ετών της περιόδου 2010-2018, οι όποιες αλλαγές επιφέρει στην εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης θα μπορούν να μεταφερθούν και στα Ε9 των επόμενων μέχρι το 2019 ετών, οπότε θα μεταβληθεί και η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου 2019.

3. Σε κάθε περίπτωση που θα πραγματοποιείται μία μόνο διόρθωση στη δήλωση Ε9 ενός μόνο από τα έτη 2010-2018, τότε η διόρθωση αυτή θα μπορεί να μεταφερθεί και στις δηλώσεις των επόμενων ετών μέχρι και του έτους 2019.

4. Εάν οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται αφορούν περισσότερα του ενός έτη, θα πρέπει ο φορολογούμενος να ξεκινήσει την υποβολή δήλωσης Ε9 από το πρώτο διαθέσιμο στην εφαρμογή έτος που πρέπει η τροποποίηση αυτή να γίνει. Όταν επιλέγεται οριστικοποίηση της υποβληθείσας δήλωσης Ε9 σε ένα έτος, εάν κάποιες από τις διορθώσεις που έγιναν, αφορούν και επόμενο έτος, τότε δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης αυτής στο επόμενο έτος. Εμφανίζεται παράθυρο με σχετικό μήνυμα. Στο επόμενο έτος, η δήλωση μεταφέρεται ως «προσωρινά» υποβαλλόμενη και ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει το έτος αυτό και στη συνέχεια την καρτέλα «υποβολή δήλωσης Ε9», ώστε να μπορέσει να την επεξεργαστεί.

5. Όταν επιλέγετε μεταφορά δήλωσης στο επόμενο έτος, στο έτος που έγινε η μεταφορά και πριν ξεκινήσει η επεξεργασία της προσωρινής δήλωσης, πρέπει να γίνεται έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί από την προσωρινή δήλωση, μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης από τις διαθέσιμες ενέργειες. Εάν για παράδειγμα μεταφέρετε μία δήλωση με μία εισαγωγή ακινήτου σε επόμενο έτος όπου το ακίνητο ήδη υπάρχει στην περιουσιακή εικόνα, εάν κάνετε έλεγχο σύμφωνα με τα παραπάνω, θα διαπιστώσετε ότι το ακίνητο υπάρχει δύο φορές. Συνεπώς, θα πρέπει να ακυρώσετε την προσωρινή δήλωση που μεταφέρατε.

6. Εάν ο φορολογούμενος κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9 δεν επέλεξε μεταφορά της δήλωσης σε επόμενο έτος, μπορεί και εκ των υστέρων από την καρτέλα «δηλώσεις Ε9» να επιλέξει τη συγκεκριμένη δήλωση και στη συνέχεια από τις διαθέσιμες ενέργειες, μεταφορά δήλωσης σε επόμενο έτος.

7. Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν όσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 κρίνουν αναγκαίες για τη διαμόρφωση ορθής περιουσιακής εικόνας.

8. Εάν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, έτσι ώστε να μην απεικονίζεται ορθά η περιουσιακή εικόνα για το συγκεκριμένο έτος, μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, μετά την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου της προηγούμενης υποβληθείσας τροποποιητικής δήλωσης. Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της προηγούμενης δήλωσης, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική. Εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην αρχική σελίδα.

9. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής-διορθωτικής δήλωσης για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014-2019, θα είναι δυνατό να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

10. Αν από την υποβολή της τροποποιητικής διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Τaxisnet να προσέλθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Πηγή: euro2day.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ