Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ευθ. Γιαννουσάκης: «Εξωθεσμικές παρεμβάσεις παραβιάζουν υπερασπιστικά δικαιώματα»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευθ. Γιαννουσάκης: «Εξωθεσμικές παρεμβάσεις παραβιάζουν υπερασπιστικά δικαιώματα»

Καταγγελία η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορό του, προκάλεσε έρευνα με εντολή της εισαγγελέα  του δικαστηρίου, έκανε ο ισοβίτης για την υπόθεση του πλοίου Noor 1, Μάκης Γιαννουσάκης. Η δίκη διενεργείται από τις 10/10/2018  σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, και ο κατηγορούμενος υπέβαλλε καταγγελία σύμφωνα με την οποία εμποδίζεται η ουσιαστική επικοινωνία με τους συνηγόρους του αφού, όπως καταγγέλλει, παρά το γεγονός ότι η δίκη  γίνεται στον Πειραιά, μετάγεται στις φυλακές Χαλκίδας όπου κανονικά κρατείται.

Όπως αναφέρει το γεγονός ότι μεταξύ των διακοπών των συνεδριάσεων (όταν είναι πολυήμερες) μεταφέρεται στη Χαλκίδα τον εμποδίζει στην υπερασπιστική  προετοιμασία του. Παράλληλα αναφέρει πως κάποιες μεταγωγές «γίνονταν ακόμα και με προφορικές εντολές». 

Το θέμα τέθηκε εκ νέου στο δικαστήριο και η Εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου ανέφερε πως «έχουμε παραβίαση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και προτείνω να γίνει διακοπή της δίκης μέχρι τις 21 Ιανουαρίου για να μπορέσει να έρθει σε επαφή με τον δικηγόρο του».

Οι συνήγοροί του Γιάννης Γλύκας και Φιλ. Φίλιας, αναφέρουν πως «εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την αποδοχή του αιτήματος μας για καλύτερη προετοιμασία του κατηγορουμένου και για την επί ίσοις όροις αντιμετώπιση των κατηγοριών που αποδίδονται συνολικά στους κατηγορούμενους και από τους δυο εισαγγελείς της έδρας και από το δικαστήριο με απόφασή του. Ο Ευθ. Γιαννουσάκης (ο μοναδικός κατηγορούμενος που είχε βοηθήσει πραγματικά τις αρχές) θέλει την ηρεμία του να αντιμετωπίσει το δικαστήριο του, όπως και κάθε κατηγορούμενος. Εξωθεσμικές παρεμβάσεις… με άμεσο ή έμμεσο τρόπο προσβάλλουν υπερασπιστικά δικαιώματα και παραβιάζουν το Σύνταγμα και την ΕΔΣΑ (αρθρο 6)».

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αντιτείνουν πως είναι πάγια τακτική όταν μεσολαβούν μεγάλες διακοπές σε μία δίκη – όπως εν προκειμένω- οι κατηγορούμενοι οι οποίοι είναι κρατούμενοι σε κοντινές φυλακές όπως είναι αυτές τις Χαλκίδας να γυρνάνε πίσω.

Η αίτηση- καταγγελία

Στην αίτηση – καταγγελία οι συνήγοροι του Γιαννουσάκη αναφέρουν:

«Ο εντολέας μας αρχικά, ο οποίος κανονικά κρατείται στις Δικαστικές Φυλακές Χαλκίδας, μετήχθη στις Φυλακές Κορυδαλλού, 5 ημέρες πριν την αρχική δικάσιμο, με αποτέλεσμα σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση για την οποία έχει καταδικαστεί, να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας και επικοινωνίας του με τους συνηγόρους του, οι οποίοι διατηρούν τα δικηγορικά τους γραφεία στον Πειραιά. Από την έναρξη του Δικαστηρίου, ο εντολέας μας, ήταν ο μοναδικός εκ των κατηγορουμένων ο οποίος μετήχθη ουσιαστικά την τελευταία στιγμή στις Φυλακές Κορυδαλλού, όταν όλοι οι συγκατηγορούμενοί του είχαν μεταχθεί πολλές ημέρες νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι μόνο η δικογραφία πάνω στην οποία πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας αποτελείται από 9.000 σελίδες και υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά και μείζονος σημασίας υπερασπιστικά θέματα, τα οποία έχουν προκύψει μετά το πέρας της πρωτόδικης δίκης και πάνω στα οποία πρέπει να συνεννοούμαστε και να επικοινωνούμε καθημερινά μαζί του.

Άλλωστε, αυτές είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις, ώστε να έχει ο κάθε κατηγορούμενος μία δίκαιη δίκη και μία σωστή προετοιμασία, δικαιώματα που αναφαίρετα έχουν κατοχυρωθεί βάσει του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ.

…Φυσικά ήταν και πάλι ο μόνος από όλους τους συγκατηγορουμένους, του οποίου ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, διατάχθηκε η μεταγωγή του από τις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, στις Φυλακές Χαλκίδας όπου κρατείται κανονικά.

Θυμίζουμε στο σημείο αυτό, ότι με δική του πρωτοβουλία έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης, και παρ’ όλα αυτά είναι ο μόνος κατηγορούμενος που τυγχάνει αυτής της αναιτιολόγητης μεταχείρισης.

Σημαντικότατο δε, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι το γεγονός ότι στις 09/01/2018 καταθέτει στο Δικαστήριο (ο σημαντικότερος εκ των μαρτύρων κατηγορίας κ. Κατσούλης) και δια του λόγου αυτού, η άμεση επικοινωνία και προετοιμασία με τον πελάτη μας κρίνεται απολύτως αναγκαία.

-Επειδή υφίσταται αδήριτη ανάγκη αποτελεσματικής προετοιμασίας της υπεράσπισής του εντολέως μας και συνεχών συναντήσεων μας μαζί του, τα οποία επιτυγχάνονται μόνο με τη δυνατότητα που μας παρέχεται από τα καθημερινά επισκεπτήρια συνηγόρων στις Φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα Δικηγορικά γραφεία, που διατηρούμε και οι δύο εκ των συνηγόρων του στον Πειραιά,

-Επειδή ο εντολέας μας είναι ο μοναδικός εκ τους συνόλου των κατηγορουμένων για την υπόθεση Noor 1, που μετάγεται από τις Φυλακές του Κορυδαλλού, στις  Φυλακές Χαλκίδας όπου κρατείται κανονικά,

-Επειδή έχουμε πολλάκις υποβάλλει γραπτά και προφορικά αιτήματα παραμονής του εντολέως μας στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού (κ2), μέχρι την ολοκλήρωση εκδίκασης της υπόθεσής του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά,

-Επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή άδικη μεταχείριση σε βάρος του εντολέως μας,

-Επειδή ο εντολέας μας είναι ο μοναδικός εκ τους συνόλου των κατηγορουμένων για την υπόθεση Noor 1, που τυγχάνει ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ

-Όπως διατάξετε την ΑΜΕΣΗ μεταγωγή και παραμονή του εντολέως μας, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού (Κ2) όπου κρατείτο, μέχρι το πέρας της εκδίκασης της υποθέσεώς του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ