Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ευρώπη: «Με την καταδίκη Γκουαϊδό ο Μαδούρο αψηφά τη νομιμότητα»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρώπη: «Με την καταδίκη Γκουαϊδό ο Μαδούρο αψηφά τη νομιμότητα»

Το καθεστώς Μαδούρο επέβαλε στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό την πιο αυστηρή τιμωρία σύμφωνα με τους νόμους της χώρας: του απαγόρευσε την κατοχή οποιουδήποτε πολιτικού αξιώματος για 15 ολόκληρα χρόνια. Την ίδια ώρα, ο Γκουαϊδό καλούσε τους Βενεζουελάνους σε νέες κινητοποιήσεις το Σάββατο 6 Απριλίου, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψει το καθεστώς Μαδούρο.

Καταδικαστική στη δεκαπενταετή στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό εμφανίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για μια αυθαίρετη απόφαση με «πολιτικά κίνητρα», που «αψηφά την τήρηση της νομιμότητας». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αναφέρεται ότι τέτοιες ενέργειες «υπονομεύουν περαιτέρω τις προσπάθειες με σκοπό να υπάρξει ειρηνική και δημοκρατική επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα».

Οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά τον Μαδούρο

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να ασκήσει τη «μέγιστη πίεση» στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, τόνισε χθες η Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών Σίγκαλ Μάντελκερ, αρμόδια για τις κυρώσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Μεγάλοι χαμένοι παραμένουν οι πολίτες της χώρας. Ένας στους τέσσερις κατοίκους της Βενεζουέλας, δηλαδή τουλάχιστον 7.000.000 άνθρωποι, έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, την ώρα που λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό νερό επανεμφανίζονται ασθένειες όπως η φυματίωση, η διφθερίτιδα, η ελονοσία και η ηπατίτιδα Α, και τα ποσοστά του υποσιτισμού αυξάνουν διαρκώς.

Όπως αποκαλύπτει έκθεση του ΟΗΕ που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, πάνω από το 94% του πληθυσμού ζούσε στη φτώχεια το 2018, ενώ το 22% των παιδιών κάτω των πέντε ετών υποσιτίζεται. Το διάστημα 2014-2017 η κατανάλωση κρέατος και λαχανικών στη χώρα μειώθηκε σημαντικά, ενώ η κατανάλωση γάλακτος περιορίστηκε κατά 77%!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ