Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

ΗΠΑ: «Κούρεμα» στις αποζημιώσεις των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΗΠΑ: «Κούρεμα» στις αποζημιώσεις των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

Φαίνεται πως ο  χρόνος που πέρασε από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους κατάφερε να «απαλύνει» την… οδύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το θάνατο των 3.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, όπως μαρτυρά η απόφαση να περικοπούν δραματικά οι  αποζημιώσεις των θυμάτων που ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Οι προτεραιότητες όμως για τον Αμερικανό πρόεδρο μάλλον έχουν αλλάξει και η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 φαντάζει πολύ μακρινή.

«Ψαλίδι» στις αποζημιώσεις κατά 50%

Η ανακοίνωση πως οι αποζημιώσεις των θυμάτων της επίθεσης θα μειωθούν πλέον  κατά 50%,  ήρθε να «ξύσει» τις πληγές όσων έχασαν δικούς τους ανθρώπους στα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων, ή χρειάστηκαν να επιβιώσουν με ζωντανές ακόμη και σήμερα τις μνήμες της επίθεσης.

Τέλος τα χρήματα στο Ταμείο για τις αποζημιώσεις

Ο  πλοίαρχος Rupa Bhattacharyya που επιβλέπει το Ταμείο των αποζημιώσεων παρότι παραδέχτηκε πως πρόκειται για μία άδικη απόφαση, υποστήριξε πως είναι απαραίτητη καθώς από τα 7,375 δις δολάρια που υπήρχαν έχουν μείνει μόνο 2,375 δις δολάρια τα οποία δεν επαρκούν για να αποζημιώσουν τα υπόλοιπα θύματα ή τα μέλη των οικογενειών τους. «Είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε», δήλωσε σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει το «ψαλίδι» στις αποζημιώσεις.

Ύστερα από 10 χρόνια δημιουργήθηκε το Ταμείο

Το ταμείο το οποίο δημιουργήθηκε με 10 χρόνια καθυστέρηση, μόλις στα τέλη του 2011,  εκτιμάται αποζημίωσε τους πρώτους δικαιούχους που προσέφυγαν, μεταξύ των οποίων, αστυνομικοί και πυροσβέστες, μέλη των συνεργείων που συνέδραμαν, αλλά και τους ανθρώπους που επέζησαν ή εργάζονταν κοντά στους Δίδυμους Πύργους.  Ένα άλλο παρόμοιο ταμείο που είχε δημιουργηθεί για τις αποζημιώσεις των θυμάτων, έκλεισε, πριν από 7 χρόνια.

Λείπουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια

Το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια  για 21.000 άτομα, από τα οποία τουλάχιστον  τα τρία τέταρτα  προέρχονταν από τη Νέα Υόρκη. Ο κ. Bhattacharyya δήλωσε ότι θα χρειάζονταν περισσότερα  12 δισεκατομμύρια δολάρια, αντί για 7,375 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι σήμερα ,  για να αποζημιωθεί πλήρως το καθένα από τα θύματα.

Αύξηση καρκίνων και άλλων σοβαρών ασθενειών

Σχεδόν 40.000 αγωγές  αποζημίωσης έχουν κατατεθεί τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ οι μισές κατατέθηκαν το 2017 και το 2018.  Ο μεγάλος αριθμός των προσφυγών αποδίδεται στους θανάτους που ακολούθησαν αλλά και  στην αυξανόμενη εμφάνιση καρκίνου και   άλλων σοβαρών ασθενειών που φέρονται να συνδέονται με τις επιθέσεις.

Λήγει η προθεσμία στις  18 Δεκεμβρίου 2020

Χιλιάδες αγωγές αναμένεται να κατατεθούν πάντως έως τις  18 Δεκεμβρίου 2020 οπότε εκπνέει η σχετική προθεσμία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ