Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Το δικαστήριο «παγώνει» τη διάταξη Τραμπ για τους μετανάστες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΗΠΑ: Το δικαστήριο «παγώνει» τη διάταξη Τραμπ για τους μετανάστες

Ομοσπονδιακός δικαστής στο Όρεγκον σταμάτησε προσωρινά την διάταξη της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, που θα απαιτούσε από τους μελλοντικούς επίδοξους μετανάστες να αποδείξουν πως διαθέτουν υγειονομική ασφάλιση στις ΗΠΑ εντός 30 ημερών από την άφιξή τους, ή ότι διαθέτουν αρκετά χρήματα για να πληρώνουν «λελογισμένως προβλεπόμενα ιατρικά κόστη».

Ο δικαστής Μάικλ Σάιμον στο Πόρτλαντ, του Όρεγκον, εξέδωσε μία προσωρινή διαταγή που αποτρέπει να τεθεί εν ισχύι η διάταξη αυτή από την 3η Νοεμβρίου. Η νομική προσφυγή κατά της διάταξης αυτής θα συνεχισθεί.

Επτά Αμερικανοί πολίτες και μία οργάνωση για τα κοινωνικά δικαιώματα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με το επιχείρημα πως «ξαναγράφονται οι νόμοι μας για τη μετανάστευση και την κοινωνική πρόνοια με ένα προεδρικό διάταγμα», το οποίο θα παρεμποδίσει εκατοντάδες χιλιάδες επίδοξους μετανάστες.

Οι επίδοξοι μετανάστες ήδη προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την περίπλοκη νομοθεσία για την κοινωνική πρόνοια, που δεν έχει στο μεγαλύτερο μέρος της προβλέψει για αυτούς που δεν ζουν ήδη στη χώρα.

Μολονότι οι ειδικοί τονίζουν πως οι μετανάστες χρησιμοποιούν το σύστημα υγείας λιγότερο από τους Αμερικανούς, η κυβέρνηση Τραμπ διατείνεται πως η διάταξη αυτή στόχο έχει να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι και οι φορείς υγείας «σημαντικά υγειονομικά κόστη που προκύπτουν από ανθρώπους που δεν έχουν υγειονομική ασφάλιση, ή δεν διαθέτουν χρήματα για να πληρώσουν για την φροντίδα τους». Μάλιστα, προβάλλει στοιχεία πως οι μετανάστες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να μην έχουν υγειονομική ασφάλιση από τους Αμερικανούς πολίτες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ