Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η βραδυφλεγής «βόμβα» Κουφοντίνας και οι ανεξέλεγκτες «εκδηλώσεις» συμπαράστασης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η βραδυφλεγής «βόμβα» Κουφοντίνας και οι ανεξέλεγκτες «εκδηλώσεις» συμπαράστασης

Η ιατρική πιστοποίηση για την υγεία του Δημ. Κουφοντίνα, 14 μέρες μετά την έναρξη της απεργίας πείνας , απλώς επιβεβαιώνει όσα εξ αρχής είχε γράψει το dikastiko.gr. Πως εξαιτίας της επίμονης στάσης του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια επιχειρησιακού αρχηγού της 17Ν, θα μπούμε (όπως μπήκαμε) στην τελική ευθεία των εκλογών με τον ίδιο στα πρωτοσέλιδα.

Πέραν της στάσης του ιδίου βέβαια , σε αυτό κατατείνουν οι βίαιες εκδηλώσεις συμπαράστασης των συλλογικοτήτων- θαυμαστών, οι οποίες, κάθε μέρα που περνά θα πολλαπλασιάζονται, όπως άλλωστε έχουν εξαγγείλει σε όλους τους τόνους. Από την άλλη η Δικαιοσύνη, η ίδια δικαιοσύνη οποία σε έξι περιπτώσεις έδωσε άδεια στον Δημ. Κουφοντίνα, είπε «όχι» τις δυο τελευταίες φορές.  Είναι βέβαια η ίδια Δικαιοσύνη που δεν έχει δώσει ποτέ άδεια στον επίσης πολισοβίτη- καταδικασμένο ως- ηθικό αυτουργό των ενεργειών της 17Ν, Αλ Γιωτόπουλο.

Και η ίδια Δικαιοσύνη που ειχε δώσει κατά το παρελθόν 7 άδειες στον Χρ. Ξηρό , μέχρι αυτός να αποφασίσει να μην επιστρέψει στις φυλακές. Και είναι η ίδια Δικαιοσύνη η οποία πριν από δυο μήνες όταν οι δικαστές του Βόλου αποφάσισαν για πρώτη φορά μετά από έξι θετικές κρίσεις, να μη δώσουν άδεια στον Κουφοντίνα, σίγησε. Τότε βέβαια δεν ήταν προεκλογική περίοδος, ούτε ο κρατούμενος κατέβηκε σε απεργία πείνας.

Παρέμβαση

Τώρα όμως είναι προφανώς μια άλλη περίοδος, γι’ αυτό και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε το φάκελο (νομικό και ιατρικό) του Κουφοντίνα για να τον μελετήσει.

Προφανώς η κα Ξένη Δημητρίου προσανατολίζεται να ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος με το οποίο «κόπηκε» η άδεια. Το πρόβλημα για τους δικαστές και το Κράτος  είναι πως αφενός δεν μπορούν να υποκύπτουν «σε εκβιασμούς» , όμως ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο χρόνος. Αφενός ο προεκλογικός, (με τα σπασίματα και τις βίαιες αντιδράσεις να κλιμακώνονται ανεβάζοντας στην ατζέντα το θέμα «ασφάλεια») αφετέρου ο πραγματικός, καθώς κάθε μέρα η κατάσταση της υγείας του Κουφοντίνα θα επιδεινώνεται:

«Όπως προκύπτει από αυτήν, ο απεργός έχει απολέσει  μέχρι  σήμερα 12,5 κιλά, -περίπου  αντιστοιχεί   σε    απώλεια βάρους  ενός κιλού   σε κάθε  μέρα  απεργίας πείνας- και συνολικά το 15% του βάρους του,  και  παρουσιάζει γενικευμένη αδυναμία, ορθοστατική υπόταση,  σημεία αφυδάτωσης και απίσχνασης. Επιπλέον σύμφωνα με την ενημέρωση  της οικογένειας από τον   επιβλέποντα νεφρολόγο, παρουσιάζει  υπεροξέωση , δηλαδή αυξημένη παρουσία οξέος  στο αίμα και πτώση του Ph,   εξέλιξη  που θεωρείται επικίνδυνη για την πρόκληση νεφρικής ανεπαρκείας  και συναφών  βλαβών που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμες», αναφέρει η ιατρική γνωμάτευση.

Αναγκαστική σίτιση

Την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρο πως ο κρατούμενος αρνείται την αναγκαστική σίτιση που διέταξε η Εισαγγελία Βόλου, καθώς σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η συνήγορος του Ιωάννα Κούρτοβικ αποτελεί «βασανιστήριο».

Το πρόβλημα για τους δικαστές είναι πως την ίδια άποψη έχει εκφράσει το 2014 (και παλαιότερα) και ο Ιατρικός Σύλλογος για την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού. Τότε δόθηκε νομοθετική λύση, αλλά πρώτον ο νεαρός διεκδικούσε το δικαίωμα να παρακολουθεί μαθήματα στη σχολή του και να επιστρέφει, και δεύτερον και σημαντικότερον, ο Ρωμανός δεν είναι ο Κουφοντίνας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ