Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η Ευρώπη βάζει νέους κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Ευρώπη βάζει νέους κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Διαφάνεια αλλά και δικαιοσύνη στο θολό τοπίο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, στοχεύει να επιφέρει η αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ, καθώς χθες οι χώρες-μέλη της Ένωσης ενέκριναν τις αλλαγές εκείνες που θα αναγκάσουν την Google και το Facebook να πληρώνουν τους εκδότες για ειδησεογραφικά αποσπάσματα κειμένων και να φιλτράρουν προστατευμένο από το copyright περιεχόμενο στο YouTube ή στο Instagram.

Η συμφωνία

Διαπραγματευτές από τις χώρες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σφράγισαν μια συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, δύο χρόνια μετά τις αλλαγές που πρότεινε η Κομισιόν με σκοπό να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ένωσης και να διασφαλιστεί μια δίκαιη αμοιβή για τους εκδότες, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τους καλλιτέχνες.

Ενώ χθες η Ρουμανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανέφερε μέσω Twitter πως η συμφωνία για το copyright εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν και η πλειονότητα των διπλωματών της ΕΕ συμφώνησαν για την αναθεώρηση, υπήρξαν και χώρες -όπως η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πολωνία- που εξέφρασαν την διαφωνία τους υποστηρίζοντας πως οι προτεινόμενες αλλαγές μπορεί να εμποδίσουν την καινοτομία και να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης στην ψηφιακή αγορά.

Το επόμενο στάδιο στη διαδικασία είναι τώρα μια ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα την οποία θα ακολουθήσει  ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είτε τον ερχόμενο μήνα είτε στις αρχές Απριλίου προκειμένου οι αλλαγές να καταστούν νόμος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ