Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η ρητορική Τράμπ έφερε αύξηση στα εγκλήματα μίσους κατά 226%!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η ρητορική Τράμπ έφερε αύξηση στα εγκλήματα μίσους κατά 226%!

Οι αριθμοί δυστυχώς σοκάρουν. Η βία με ρατσιστικό πρόσημο στις ΗΠΑ διαρκώς αυξάνεται. Παρότι η  συντριπτική πλειοψηφία των εγκλημάτων μίσους  σπάνια γίνονται  πρωτοσέλιδα,  εν τούτοις παρατηρείται μία ανησυχητική άνοδος στις εγκληματικές αυτές συμπεριφορές που έχουν στόχο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Στο χάρτη της βίας  «φιγουράρουν» μάλιστα οι περιοχές από όπου πέρασε, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα  ο Donald Trump, το 2016 στις οποίες  εκτινάχθηκε η  εγκληματικότητα λόγω… διαφορετικότητας.  Σε αυτές,  τα εγκλήματα μίσους, όπως προκύπτει από μελέτη καθηγητών στο Πανεπιστήμιο του βόρειου Τέξας που παρουσιάστηκε στη Washington Post, έχουν αυξηθεί κατά 226%, σε σχέση με τις κομητείες  στις οποίες δεν έκανε την εμφάνισή του ο Αμερικανό πρόεδρος.

Στο σκοτάδι τα περισσότερα εγκλήματα μίσους

Αν και τα εγκλήματα μίσους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σπάνια γίνονται πρωτοσέλιδα είτε γιατί τα θύματα φοβούνται να τα αναφέρουν, μη εμπιστευόμενα της Αστυνομία είτε γιατί περισσότερες από 90 πόλεις  με πληθυσμό άνω των 100.000 ατόμων  δεν υποβάλουν  κανένα δεδομένο στο FBI, δηλώνοντας μηδέν εγκληματικότητα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες

Σύμφωνα με την οργάνωση κατά του μίσους ADL, στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή του το FBI  αναφέρει  7,175 εγκλήματα μίσους  μέσα στο 2017, κατά 17% περισσότερα από το 2016. Πρόκειται για βανδαλισμούς, βίαιες επιθέσεις, δολοφονίες, εκφοβισμούς και απειλές σε βάρος περιθωριοποιημένων ομάδων όπως  Αφροαμερικανούς,  Μουσουλμάτους, LGBTQ και άλλους.

Τα εγκλήματα βίας  αποσκοπούν  όχι μόνο να τρομοκρατήσουν το θύμα αλλά και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα σε ολόκληρη την κοινότητά του πως δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί ποτέ εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων χαρακτηριστικών  τους.

«Ενδέχεται να ενθάρρυνε τα εγκλήματα βίας»

Στη μελέτη τους οι καθηγητές Regina Branton και Valerie Martinez-Ebers του Πανεπιστημίου του  Βόρειου Τέξας θεωρούν ότι οι  δηλώσεις του Trump κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016 “ενδέχεται να ενθάρρυναν τα εγκλήματα μίσους” στις αντίστοιχες επαρχίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ