Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Η Σουηδία κατάφερε να «βγάλει» κυβέρνηση (έστω και μειοψηφίας)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Σουηδία κατάφερε να «βγάλει» κυβέρνηση (έστω και μειοψηφίας)

Τέλος στο πολιτικό κενό, που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες, μπήκε προχθές στην Σουηδία, όπου ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν, βγάζοντας από το κυβερνητικό πλάνο την ακροδεξιά, επανεξελέγη από το Κοινοβούλιο της χώρας του.

Ο Λέβεν θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους και υποστηρίζεται από το Κέντρο και τους Φιλελεύθερους και θα είναι η πιο αδύναμη κυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 70 χρόνια, με ποσοστό μόλις 32,7% των ψήφων και για τα δύο κόμματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ του Λεβέν ψήφισαν 115 βουλευτές, 153 ψήφισαν κατά και 77 τήρησαν αποχή ενώ η σουηδική νομοθεσία προβλέπει ότι κάποιος μπορεί να γίνει πρωθυπουργός όσο η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο δεν ψηφίζει εναντίον του/της.

Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία είχε βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου,κατά τις οποίες οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, συγκέντρωσαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό, αλλά κανείς δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ