Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Η σωτηρία της Ανταρκτικής κρύβεται στον… βομβαρδισμό!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η σωτηρία της Ανταρκτικής κρύβεται στον… βομβαρδισμό!

Στην τρομακτική διαπίστωση έφτασαν οι επιστήμονες οι οποίοι εκτιμούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη προκαλέσει τόσο μεγάλο πρόβλημα στην Ανταρκτική που το τεράστιο στρώμα του πάγου έχει αρχίσει να αποσυντίθεται. Κάτι τέτοιο μαθηματικά θα οδηγήσει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά τουλάχιστον τρία μέτρα τους επόμενους αιώνες.

Έτσι με μία επαναστατική ιδέα προτείνουν τον βομβαρδισμό της με τεχνητό χιόνι από το νερό που λιώνει από τους παγετώνες της, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το λιώσιμο των πάγων. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Advances, με τους «εμπνευστές να προτείνουν να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια από 12.000 ανεμογεννήτριες για να αντληθεί το θαλασσινό νερό σε ύψος 1.500 μέτρων μέχρι την επιφάνεια και στη συνέχεια να ριφθεί από εκατοντάδες χιονοβόλα κανόνια σε μια έκταση ίση με την Κόστα Ρίκα.

«Έχουμε ήδη ξυπνήσει τον γίγαντα στον νότιο πόλο», δήλωσε ο Άντερς Λέβερμαν, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πότσδαμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων (PIK), αναφερόμενος στο λιώσιμο του παγοκαλύμματος. «Βρισκόμαστε ήδη στο σημείο χωρίς επιστροφή, αν δεν κάνουμε κάτι», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Μπορούμε να το επαναφέρουμε σε σταθερό σημείο με μια μικρή παρέμβαση τώρα ή με μια ολοένα και μεγαλύτερη αργότερα», πρόσθεσε.

Ο Λέβερμαν και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί με την εναπόθεση τουλάχιστον 7.400 γιγατόνων τεχνητού χιονιού σε διάστημα 10 ετών γύρω από τους Παγετώνες Πάιν Άιλαντ και Τουέιτς.

Το κόστος του εγχειρήματος δεν αναφέρεται στην έρευνα, όμως για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο ο Λέβερμαν είπε ότι θα χρειαζόταν «κάτι παρόμοιο με έναν σεληνιακό σταθμό στην Ανταρκτική».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ