Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

«Η Τερέζα Μέι να αποκλείσει μία και καλή ένα Brexit χωρίς συμφωνία».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Η Τερέζα Μέι να αποκλείσει μία και καλή ένα Brexit χωρίς συμφωνία».

«Η Τερέζα Μέι θα πρέπει να αποκλείσει μία και καλή το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία». Με αυτά τα λόγια ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σχολίασε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη στη Βρετανική Βουλή…

Σε αυτήν και με ψήφους 303 υπέρ και 296 κατά, οι βουλευτές του Ουεστμίνστερ ενέκριναν τροπολογία επί του νομοσχεδίου για τα Οικονομικά, που περιορίζει τη δυνατότητα φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Την τροπολογία εισηγήθηκε η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Υβέτ Κούπερ, και υποστηρίχθηκε από βουλευτές αρκετών κομμάτων, ανάμεσα στους οποίους εκτιμάται και από περίπου 20 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Τερέζα Μέι.

Τους “δένει τα χέρια”

Η τροπολογία «δένει τα χέρα» του υπουργείου Οικονομικών σε φορολογικά θέματα, εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και χωρίς προηγουμένως να έχει τη συγκατάθεση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας διεξήχθη στο πλαίσιο των συζητήσεων σήμερα στο Κοινοβούλιο, για την ενεργοποίηση μιας σειράς νομοσχεδίων του Προϋπολογισμού του Φθινοπώρου. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, πρόκειται για ένα σημαντικό νομοθέτημα που αποτελεί «όχημα» των ανταρτών βουλευτών για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση αναφορικά με το Brexit.

Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο

Ήδη πριν η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι αναβάλει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της για την έξοδο από την ΕΕ (πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων) μία ακόμη τροπολογία που εισηγήθηκε ο βουλευτής των Τόρις, Ντομινίκ Γκρίβ, εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση μη έγκρισης της συμφωνίας αποχώρησης, οι βουλευτές θα μπορούν να συζητήσουν το ενδεχόμενο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, στο υπουργικό συμβούλιο ή στην χώρα, για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Η Τ.Μέι θα πρέπει να αποκλείσει μία και καλή το ενδεχόμενο αυτό» είπε. Βέβαια οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν δεν μπορούν να εμποδίσουν μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αλλά εμποδίζουν την εφαρμογή ορισμένων κυβερνητικών αποφάσεων, εάν δεν δοθεί το «πράσινο φως» από τη Βουλή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ