Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η τεχνολογία 5G διχάζει Ευρώπη-Κίνα! «Παραθυράκι» πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η τεχνολογία 5G διχάζει Ευρώπη-Κίνα! «Παραθυράκι» πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;

Μία “ψυχρή” περίοδο περνάνε οι σχέσεις Ευρώπης – Κίνας με θέμα τα δίκτυα νέας γενιάς, 5G. Η Ε.Ε., κάτω από την ραγδαία αύξηση της Κινεζικής οικονομικής ισχύς και πολιτικής επιρροής, επανεξετάζει τις σχέσεις της με τη χώρα σε μια σειρά από τομείς, με τις ψηφιακές υποδομές ζωτικής σημασίας να είναι μεταξύ αυτών.

Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία;

Σε αυτό το μήκος κύματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να “αντιμετωπιστούν οι ψηφιακές κινεζικές απειλές κατά την εγκατάσταση δικτύων 5G”, με την Ολομέλεια να εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι η τεχνολογία 5G μπορεί να έχει “παραθυράκια”, τα οποία θα παρέχουν στους Κινέζους κατασκευαστές, αλλά και στις κρατικές Αρχές μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ιδιωτικά και προσωπικά στοιχεία, καθώς και στις τηλεπικοινωνίες στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει τις σχέσεις με την Κίνα σε θέματα ασφάλειας των ψηφιακών υποδομών ζωτικής σημασίας.

“Ο κίνδυνος αυτός ανακύπτει εξαιτίας της νομοθεσίας, η οποία υποχρεώνει όλες τις εταιρείες να συνεργάζονται με τις Αρχές για λόγους εθνικής ασφάλειας, η οποία σύμφωνα με τον πολύ ευρύ ορισμό που χρησιμοποιείται, επεκτείνεται ακόμη και εκτός συνόρων”, αναφέρει το Κοινοβούλιο.

Υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας

Μάλιστα, τα μέλη του καλούν την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να παρέχουν καθοδήγηση για τον περιορισμό των ψηφιακών απειλών και των τρωτών σημείων κατά την προμήθεια εξοπλισμού 5G. Καλούν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθέσει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια, τον ENISA, να επεξεργαστεί ένα σύστημα, που να διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας.

Δέκα σημεία δράσης

Στο μεταξύ, η ασφάλεια των δικτύων 5G περιλαμβάνεται στην ατζέντα των θεμάτων, που αφορούν τις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις και τα οποία η Ε.Ε. θέτει προς διάλογο μεταξύ των αρμόδιων θεσμικών οργάνων. Σε ανακοίνωση, η Επιτροπή προτείνει 10 σημεία δράσης στο πλαίσιο των σχέσεων με την Κίνα.

“Η Ε.Ε. και η Κίνα έχουν δεσμευτεί για μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση. Ωστόσο, στην Ευρώπη αυξάνεται διαρκώς η εκτίμηση ότι έχει μεταβληθεί η ισορροπία των προκλήσεων και των ευκαιριών, που παρουσιάζει η Κίνα”, αναφέρει το κείμενο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ