Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Η Χαλκιδική μετρά πληγές μετά τη φονική θεομηνία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Χαλκιδική μετρά πληγές μετά τη φονική θεομηνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε τα ξημερώματα η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, λόγω της φονικής κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη Βόρεια Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έδωσε εντολή κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή.

Μετρούν πληγές

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στη Χαλκιδική, Μαγδαληνή Συρδάρη, επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξουν τα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν πέσει δέντρα και δεν υπάρχει πρόσβαση.

«Όλη τη νύχτα τα μηχανήματα είναι έξω και κάνουν αυτή τη δουλειά. Έχουν βγει συνεργεία από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα για να καταγράψουν ζημιές σε υποδομές. Παράλληλα θα ζητήσουμε από τους πολίτες να πάνε στους κατά τόπους δήμους και να κάνουν αιτήσεις για αποζημιώσεις στις κατοικίες ή τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μεταβούν επί τόπου οι επιτροπές να ελέγξουν τις ζημιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στον Δήμο Νέας Προποντίδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Ανδρέα Λέλεκα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή εστιάζονται στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. «Υπάρχει πρόβλημα γύρω από την περιοχή της Νέας Καλλικράτειας και στην περιοχή της Κασσανδρείας» σημείωσε, καθώς, όπως ανέφερε, το ρεύμα κόπηκε από χθες το βράδυ.

Στα Μουδανιά, πάντως, το πρωί αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. «Υπάρχει το κλιμάκιο της κυβέρνησης που συντονίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Εκτός από το ρεύμα, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε σιγά-σιγά και το οδικό δίκτυο. Σε ένα σημαντικό μέρος έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία» πρόσθεσε ο κ. Λέλεκας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, τα συνεργεία ξεκινούν ελέγχους για τις πρώτες καταγραφές. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα σε όλο τον δήμο και σε όλο το παραλιακό μέτωπο όπου μεγάλες είναι οι ζημιές σε υποδομές και έχουν πέσει πολλά δέντρα.

Στον δήμο Πολυγύρου καταγράφονται μόνο υλικές ζημιές. «Δεν υπήρξαν νεκροί ή αγνοούμενοι στο δήμο μας» επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ύδρευσης και Συντήρησης αγροτικών δρόμων Δημήτρης Ζαγγίλας. «Προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται στα Ψακούδια και την Μεταμόρφωση, όχι όμως σε όλες τις περιοχές. Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε μαγαζιά, καταστήματα και χώρους αναψυχής, ενώ η κακοκαιρία συμπαρέσυρε ομπρέλες και ξαπλώστρες στο παραλιακό μέτωπο, έφυγαν από τον αέρα κουφώματα και κατασκευές από τα σπίτια. Επιπλέον έγιναν εκκενώσεις σε ορισμένες ιδιωτικές κατασκηνώσεις και σε κάμπινγκ για προληπτικούς λόγους ενώ οι υπηρεσίες του δήμου καταγράφουν τις ζημιές. Από το βράδυ ήμασταν έξω και ανοίξαμε τους κεντρικούς δρόμους. Δέντρα έχουν καταπλακώσει αυτοκίνητα» υπογράμμισε.

«Σάρτη και Μαρμαράς θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη μέρα για τη Χαλκιδική.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, τόνισε πως τα καιρικά φαινόμενα ήταν «καταιγιστικά» και οι ζημιές προκλήθηκαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Από το πρωί απομακρύνονται τα πεσμένα δέντρα, το περιφερειακό οδικό δίκτυο της Κασσάνδρας είναι σε λειτουργία, ενώ πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τη διακοπή ρεύματος.

«Η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη», πρόσθεσε ο κ.Κυρίτσης τονίζοντας πως οι όποιες καταστροφές σε υποδομές θα φανούν από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και μετά, καθώς το πρώτο πόδι είναι από χθες βράδυ χωρίς ρεύμα. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κασσάνδρας, έχουν καταγραφεί ζημιές σε επιχειρήσεις, σε υπόστεγα και διάφορες εγκαταστάσεις σε όλο τον δήμο.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου αποκαταστάθηκε το πρωί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές Ουρανούπολης, Ιερισσού και Νέων Ρόδων, που έμειναν στο σκοτάδι από χθες βράδυ. Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «σε γενικές γραμμές δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη δική μας περιοχή, πέρα από τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση. Είναι δύσκολες ώρες αυτές για τη Χαλκιδική. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και η αυτοδιοίκηση θα συνδράμει στους πληγέντες».

Στους 7 οι νεκροί – Ένας αγνοούμενος

Στους επτά ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη θεομηνία στη Χαλκιδική καθώς, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ανάμεσα στη Σωζόπολη και τη Νέα Καλλικράτεια, βρέθηκε η σορός ενός άνδρα.

Σημειώνεται ότι από χθες αγνοείται και ένας ψαράς ωστόσο η σορός που βρέθηκε δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.

Μεταξύ των νεκρών που ήταν υπήκοοι Ρωσίας, Ρουμανίας και Τσεχίας ήταν και δύο ανήλικα αγόρια. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο 23 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Την ίδια ώρα έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρουνου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του γύρω στις 18.00 για ψάρεμα· έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01.00, αναφέρεται ότι ως εκείνη την ώρα είχαν γίνει τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα.

Πέντε παιδιά τραυματίστηκαν

Πέντε παιδιά  τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, που τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα λόγω της θεομηνίας στη Χαλκιδική νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” . Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τις περιοχές Φλογητών και Νέων Πλάγιων Χαλκιδικής.

“Είναι τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι που έχουν θλαστικά τραύματα και είναι όλα εκτός κινδύνου. Μόνο το ένα που είχε θλαστικά τραύματα στο κεφάλι χρειάστηκε να χειρουργηθεί και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Είναι παιδιά οικογενειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βρίσκονταν εκεί για τουρισμό. Το ένα κορίτσι , ηλικίας 13 ετών είναι Σερβίδα, ενώ τα υπόλοιπα είναι παιδιά Ελλήνων» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”, Μελπομένη Τσούγκα.

Ένας σε κρίσιμη κατάσταση – Άλλοι 7 νοσηλεύονται

Ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, λόγω τραυμάτων που υπέστη στη διάρκεια της θεομηνίας στη Χαλκιδική.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προσήλθαν συνολικά στο “Παπανικολάου” 22 περιστατικά, εκ των οποίων εισήχθησαν και νοσηλεύονται εννέα.

Όπως ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, ένας εξ αυτών νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τέσσερις νοσηλεύονται στην Ορθοπαιδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄Χειρουργική κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική.

Πάνω από 600 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική

Πάνω από 600 κλήσεις έχει δεχθεί μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ από την 2η ΕΜΑΚ 25 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

Ακόμη, κατά την ανακοίνωση, συμμετέχουν 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία με οκτώ πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα.

ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν δύο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας, ενώ σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας.

Συνεργεία του ΑΔΜΗΕ που έσπευσαν στο σημείο ασφάλισαν τη γραμμή μεταφοράς προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος και να απομονωθεί η βλάβη, ενώ εργάζονται για την επιδιόρθωση της ζημιάς και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Π. Θεοδωρικάκος: Έκτακτη επιχορήγηση των τριών πληγέντων δήμων

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

Διευθυντής Επιχειρήσεων της ΕΟΔ: Ήταν σαν βομβαρδισμένο τοπίο

Μετά την ειδοποίησή της περί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) κινητοποιήθηκε, με σημαντικές της δυνάμεις να επιχειρούν στα σημεία της καταστροφής στη Χαλκιδική, όπως εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” ο διευθυντής επιχειρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΟΔ, Αλέξανδρος Λιάμος.

“Ειδοποιηθήκαμε από την πολιτική προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ενισχύσουμε το ΕΚΑΒ της Χαλκιδικής. Τότε είχαν αρχίσει να έρχονται οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει και (σ.σ ζητήθηκε να) συνδράμουμε πρώτα απ’ όλα στον εντοπισμό ατόμων. Λόγω της διακοπής του ρεύματος και των επικοινωνιών στην περιοχή της Χαλκιδικής, δεν μπορούσαμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης, στείλαμε 15 άτομα με τρία οχήματα, στην περιοχή από τη Σωζόπολη μέχρι τα Νέα Πλάγια” εξήγησε ο κ.Λιάμος.

“Σήμερα το πρωί ξεκίνησε το διασωστικό μας σκάφος, μετά από αίτημα του Λιμενικού να συνδράμει στις έρευνες για τον αγνοούμενο στην Ν.Ηράκλεια”, προσέθεσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που αναφερόμενος στην εικόνα που αντίκρισαν οι εκπαιδευμένοι εθελοντές της ΕΟΔ μίλησε για εικόνες σκληρές. “Οι καταστροφές είναι απίστευτα μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό που είδαμε χθες το βράδυ ήταν σαν βομβαρδισμένο τοπίο, από αναφορές ερασιτεχνών μετεωρολόγων έχουμε δει ότι σε μετεωρολογικούς σταθμούς καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές ριπές ανέμου κατά τη διάρκεια της χθεσινής καταιγίδας”, σημείωσε ο κ.Λιάμος, που πρόσθεσε πως ο αέρας, όπως τον ενημέρωσαν οι συνεργάτες του, “έχει ξεθεμελιώσει πρόχειρα οικήματα”. “Στα Νέα Πλάγια και ο δρόμος ήταν βομβαρδισμένο τοπίο από τα κεραμίδια και σκεπές” υπογράμμισε.

Προτεραιότητα ο εντοπισμός ενδεχόμενων επικίνδυνων σημείων

“Μηχανικοί και υπομηχανικοί, είμαστε μία μεγάλη ομάδα, στόχος μας ο έλεγχος των καταστροφών κυρίως σε υποδομές κοινής ωφέλειας, κατόπιν σε σπίτια και επιχειρήσεις” ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο προϊστάμενος του τμήματος εργαστηρίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γαβριήλ Τσεγκελής, ο οποίος από τα ξημερώματα βρίσκεται στη Χαλκιδική με ομάδα συναδέλφων του. Το πρώτο πράγμα είναι να δούμε αν υπάρχουν επικίνδυνα σημεία αν χρειάζονται κατεδαφίσεις.

“Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοιο φαινόμενο”

Για πρωτόγνωρη καταστροφή κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος, αναπληρωτής δημάρχου Ν. Προποντίδας, Κώστας Κοκκινίδης. “Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέτοιο φαινόμενο. Έχουν γίνει πάρα πολλές ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές. Υπήρξε διευρυμένη σύσκεψη. Υπάρχουν κλιμάκια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα Πολλές επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές μονάδες που είναι χωρίς ρεύμα” σημείωσε ο κ. Κοκκινίδης.

“Κατά τις 9:30 το βράδυ έρχεται ένα δυνατό μπουρίνι και ακούμε ένα δυνατό μπαμ, νομίζαμε ότι θα γκρεμιστεί το σπίτι, μια λαμαρίνα έπεσε πάνω στη σκάλα του σπιτιού”, είπε ένας από τους εκατοντάδες κατοίκους των Νέων Μουδανιών ο οποίος όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά τα διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα που έχει ζήσει, τέτοιες καιρικές συνθήκες δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά.

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες

Ο αναπληρωτής δημάρχου Ν. Προποντίδας τόνισε ότι “έχουν γίνει επίσης πολύ μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες, σε ελιές, φυστίκια και σε εποχιακά λαχανικά. Είναι μεγάλης έκτασης περιμένουμε να μας ενημερώσουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί”.

Α. Τζιτζικώστας: Πρωτόγνωρη η κρίση

Τη διαβεβαίωση ότι η ΠΚΜ θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική, έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Ν. Μουδανιά, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

“Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, γιατί η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα της τελευταίες δεκαετίες” δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Τόνισε, ότι η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από χθες και υπογράμμισε ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε χθες βράδυ από την ΠΜΚ και έγινε δεκτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε:

«Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και βρίσκονται έξω, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, σαράντα οχήματα, σαράντα μηχανήματα έργου, όπως ονομάζονται, με εκατό άτομα προσωπικό και ταυτόχρονα εδώ και λίγη ώρα έχουν βγει δεκαπέντε κλιμάκια μηχανικών της ΠΚΜ προκειμένου να επισκεφθούν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και να γίνει καταγραφή των ζημιών».

«Αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να βρισκόμαστε πάνω στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν την μεγάλη μάχη, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Μετεωρολόγος Θ. Κολυδάς: “Το χθεσινοβραδινό ήταν ίδιο με το φονικό μπουρίνι του 1983”

Το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς, θύμισαν σε μετεωρολόγους τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε χθες βράδυ την Χαλκιδική.

“Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδόσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού” ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ Θοδωρής Κολυδάς.

Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό , το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία …” πρόσθεσε

Ο κ Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού απ αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου. “Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα ! Στιγμιαία… Γι αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες… Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια…”

Καθηγητής Μετεωρολογίας Θ. Καρακώστας:  Σπάνιο και πολύ έντονο το καιρικό φαινόμενο στη Χαλκιδική

Σπάνιο και πολύ έντονο χαρακτήρισε το καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισήμανε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται δύο φορές στα τρία χρόνια, δηλαδή ούτε μια φορά το έτος» και ανέφερε: «σίγουρα ο απλός πολίτης δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, εκτός αν έχει βρεθεί στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση. Ωστόσο οι μετεωρολόγοι έχουν ξανασυναντήσει τέτοιες περιπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά την ένταση της καταιγίδας, υπογράμμισε ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία «υπερκύτταρο» («super cell»), που είναι και η μεγαλύτερη διαβάθμιση, ενώ περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου, επισήμανε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.

«Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας. Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς. Έτσι η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω. Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα» επισήμανε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ