Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ιδού ο νόμος για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιδού ο νόμος για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Είναι πλέον και επισήμως νόμος του κράτους η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με βάση τον νόμο Κατσέλη, αφού δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, λίγες ώρες πριν την αλλαγή της χρονιάς, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με αυτή δίδεται παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του ν. 3869/ 2010 (Α’ 130), καθώς επίσης και  παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του «Μεταφορικού Ισοδύναμου» του ν. 4551/2018.

Τι αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 

Άρθρο πρώτο

Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του ν. 3869/2010 (Α’ 130)1.

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, ως ισχύει, οι λέξεις «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019».2. Στο τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3869/2010, ως ισχύει, οι λέξεις «Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019».

Άρθρο δεύτερο

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο. Στο άρθρο 21 του ν. 2859/2000 (Α’ 248), ως ισχύει, η παρ. 4 αντικαθίσταται και προστίθεται παράγραφος 4α ως εξής:

«4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών είναι δυνατή η μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) επί ένα εξάμηνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, εφόσον:

  • α) ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κάθε νησιού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της έκδοσης της απόφασης, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο, υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου, και
  • β) πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

αα) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, ββ) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, γγ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, δδ) εισάγονται στα νησιά αυτά. Η μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.

4α. Για την έκδοση της απόφασης της προηγούμενης παραγράφου, ο μέσος ετήσιος αριθμός φιλοξενουμένων υπολογίζεται ανά εξάμηνο, τον Ιούνιο και Δεκέμβριο κάθε έτους, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας και υπό την επίβλεψη υπηρεσίας που θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το δωδεκάμηνο που λήγει στο τέλος του προηγούμενου μήνα από την έκδοση της απόφασης. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών εκδίδεται έως 31.12.2018, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας.». Δείτε αναλυτικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ