Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ιράν: Καταδίκη δικηγόρου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθειρξη 30 ετών και 111 μαστιγώσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιράν: Καταδίκη δικηγόρου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθειρξη 30 ετών και 111 μαστιγώσεις

Τρεις μόλις μήνες μετά την καταδίκη της εξέχουσας δικηγόρου Nasrin Sotoudeh σε κάθειρξη 38 ετών και 148 μαστιγώσεις, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων  των γυναικών, νέα καταδικαστική απόφαση ιρανικού δικαστηρίου προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

Κάθειρξη 30 ετών και 111 μαστιγώσεις είναι η ποινή που επιβλήθηκε σε ακόμη έναν Ιρανό δικηγόρο, τον Amirsalar Davoudi ο οποίος τιμωρήθηκε για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Amirsalar Davoudi κατηγορείται  για «προσβολή του Ανώτατου Ηγέτη και αξιωματούχων» αλλά και για «διάδοση προπαγάνδας ενάντια στο σύστημα» καθώς φέρεται ότι είχε δημιουργήσει κανάλι στο Telegram για να εκθέτει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται στο Ιράν.

Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διώκεται

«Αυτή η συγκλονιστικά σκληρή καταδίκη είναι μια εξωφρενική αδικία. Ο Amirsalar Davoudi τιμωρείται απροκάλυπτα για το έργο του να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε  ο Διευθυντής Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Philip Luther, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του δικηγόρου.

«Ο Amirsalar Davoudi είναι το τελευταίο θύμα μιας φαύλης καταστολής που διεξάγουν οι ιρανικές αρχές εναντίον των δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία έχει δει τα ιρανικά δικαστήρια να εκδίδουν ολοένα και πιο σκληρές ποινές για να τους σταματήσουν από την εκτέλεση του έργου τους», τόνισε.

Στο στόχαστρο  των ιρανικών αρχών οι δικηγόροι που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Amirsalar Davoudi, ο οποίος συνελήφθη στις 20 Νοεμβρίου 2018,  κρατείται στην φυλακή Evin της Τεχεράνης έχοντας εξαιρετικά περιορισμένη επαφή με την οικογένειά του και τους συνηγόρους του.

Την καταδίκη του δικηγόρου ανακοίνωσε η σύζυγός του, μέσω Twitter.

Ο Amirsalar Davoudi που είναι γνωστός για την εκπροσώπηση ακτιβιστών/ριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλων ατόμων που κρατούνται για τις κοινωνικές και πολιτικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα στο Ιράν, θα πρέπει να εκτίσει 15 χρόνια στη φυλακή.

Τα τελευταία χρόνια, τα δικαστήρια του Ιράν εκδίδουν ολοένα και πιο σκληρές καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος δικηγόρων που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόσφατα, ένας άλλος δικηγόρος, ο Mohammad Najafi, καταδικάστηκε σε συνολικά 17 χρόνια κάθειρξης  και 74 μαστιγώσεις ενώ από τον Ιανουάριο του 2018, είτε έχουν συλληφθεί είτε έχουν δικαστεί άλλοι 7 συνάδελφοί τους για παρόμοιες κατηγορίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ