Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ιράν: 860 δημοσιογράφοι “συνελήφθησαν ή εκτελέσθηκαν” από το 1979 έως το 2009

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιράν: 860 δημοσιογράφοι “συνελήφθησαν ή εκτελέσθηκαν” από το 1979 έως το 2009

Τουλάχιστον 860 δημοσιογράφοι και πολίτες-δημοσιογράφοι «συνελήφθησαν, τέθηκαν υπό κράτηση ή εκτελέσθηκαν» από το ιρανικό καθεστώς στο διάστημα από το 1979 έως το 2009, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), η οποία λέει πως βασίσθηκε σε ένα «επίσημο αρχείο» της ιρανικής δικαιοσύνης.

Αυτός ο «πρωτοφανής φάκελος», ο οποίος αποκτήθηκε χάρη σε «πρόσωπα που πληροφόρησαν για την ύπαρξή του», αναφέρει λεπτομερώς «το σύνολο των συλλήψεων, των κρατήσεων και των εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις ιρανικές αρχές επί δεκαετίες στην περιοχή της Τεχεράνης», διευκρίνισαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, η οποία οργανώθηκε παρουσία της Σιρίν Εμπαντί, νομπελίστριας της Ειρήνης το 2003.

«Συνολικά ο φάκελος περιέχει σχεδόν 1,7 εκατομμύριο καταγραφές διαδικασιών που αφορούν πρόσωπα προερχόμενα απ’ όλες τις κατηγορίες της ιρανικής κοινωνίας: άνδρες και γυναίκες, ανήλικους, μέλη θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, φυλακισμένους του κοινού ποινικού δικαίου και κρατούμενους γνώμης, ανάμεσα στους οποίους πολιτικούς αντιπάλους αλλά και δημοσιογράφους», αναφέρει η RSF σε ανακοίνωσή της.

«Το καθεστώς των φυλακισμένων δεν διευκρινίζεται πουθενά» και η ιδιότητα του δημοσιογράφου «δεν εμφανίζεται πουθενά στον φάκελο (…), ήταν ένας τρόπος για να ισχυρίζεται το ιρανικό καθεστώς πως κανένας δημοσιογράφος και ευρύτερα κανένας κρατούμενος γνώμης δεν υπάρχει στις φυλακές του», υπογραμμίζει η οργάνωση, η οποία καταγγέλλει «ένα κρατικό ψεύδος που ενορχηστρώθηκε επιδέξια ώστε να σταματήσουν οι πιθανές επικρίσεις».

Απ’ αυτούς, «τουλάχιστον τέσσερις επαγγελματίες δημοσιογράφοι εκτελέσθηκαν»: οι Αλί Ασγκάρ Αμιρανί, Σαΐντ Σολτανπούρ, Ραχμάν Χατεφί-Μονφαρέντ και Σιμόν Φαρζαμί, σύμφωνα με την RSF.

Αυτός ο τελευταίος, «ένας Ιρανοελβετός», ήταν διευθυντής της γαλλόφωνης Journal de Teheran (Εφημερίδα της Τεχεράνης). Συνελήφθη τον Μάιο 1980 και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ. Εκτελέσθηκε έξι μήνες αργότερα στη φυλακή Εβίν σε ηλικία 70 ετών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Δεκάδες άλλοι κρατούμενοι γνώμης –μπλόγκερ ή πολιτικοί ακτιβιστές που διηύθυναν όργανα του Τύπου– εκτελέσθηκαν επίσης από το καθεστώς», σύμφωνα με τη RSF, η οποία δεν δίνει ακριβείς αριθμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ