Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα και πιάτα πλαστικά; Ξεχάστε τα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα και πιάτα πλαστικά; Ξεχάστε τα!

Το Ευρωκοινοβούλιο είπε “ναι” στο σχέδιο για την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Ως τέτοια χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων πιάτα, μαχαιροπήρουνα, μπατονέτες και φυσικά τα καλαμάκια.

Στόχος είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μείωση του τεράστιου κόστους από στην πλαστική ρύπανση στην Ευρώπη, που υπολογίζεται στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ το 2030.

«Τα επικίνδυνα χημικά που περιλαμβάνονται στην πλαστική παραγωγή καθώς και η τοξική ρύπανση στο φυσικό περιβάλλον προσδίδονται σε αυτά τα πλαστικά σωματίδια και τα χημικά που εισέρχονται επίσης στην τροφική αλυσίδα που επηρεάζει την άγρια ζωή αλλά και τον άνθρωπο. Το πραγματικό πρόβλημα όμως θα είναι η εφαρμογή από τα κράτη μέλη, με τη θέσπιση νομοθεσίας για τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσεως», επισημαίνει ο Κέβιν Στερς της Greenpeace.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο αμέσως μόλις οι υπουργοί της ΕΕ υιοθετήσουν τη θέση τους επί του θέματος. Στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου προβλέπεται επίσης να μειωθεί τουλάχιστον κατά 25% μέχρι το 2025 η χρήση ορισμένων άλλων προϊόντων μιας χρήσεως για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, όπως συσκευασίες για μπιφτέκια, σάντουιτς, φρούτα, λαχανικά, επιδόρπια και παγωτά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ