Τρίτη 23 Απριλίου 2024

«Καμπανάκι» για κυβερνοασφάλεια και παραπληροφόρηση λόγω Ευρωεκλογών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Καμπανάκι» για κυβερνοασφάλεια και παραπληροφόρηση λόγω Ευρωεκλογών

Έντονα απασχολεί την Ευρώπη το θέμα της κυβερνοασφάλειας και των fake news, κάτι που την επόμενη χρόνια θα έχει ιδιαίτερη σημασία μια και είναι η χρονιά των Ευρωεκλογών.

Με νωπές τις μνήμες από τις προεδρικές εκλογές στην Αμερικήτο θέμα είναι;ι εξαιρετικά σημαντικό και για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε ένα κείμενο συμπερασμάτων για την κυβερνοασφάλεια εντός της Ε.Ε.

Το Συμβούλιο ζήτησε επίμονα να ληφθούν μέτρα με σκοπό να καταπολεμηθούν παράνομες και κακόβουλες ενέργειες που διαπράττονται στο ευρύτερο διαδίκτυο ή διευκολύνονται από αυτό και να δημιουργηθούν τα απαιτούμενα αντίμετρα για την ασφάλειά του. Ζητά, επίσης, να δοθεί ώθηση στις εργασίες όσον αφορά την ικανότητα αντιμετώπισης και αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων μέσω περιοριστικών μέτρων. Προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της Ε.Ε. στις κυβερνοεπιθέσεις, οι για τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Παραπληροφόρηση και fake news

Προτεραιότητα και ανησυχία του Συμβουλίου, είναι το τι θα γίνει και πως θα μπορούσαν να αποτραπούν τυχόν προσπάθειες παραπληροφόρησης, κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών. Ο γρίφος είναι ότι η κάθε προσπάθεια αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων θα πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Τα μέτρα που έχει προτείνει η Επιτροπή για δίκτυα εκλογικής συνεργασίας, διαφάνεια στο Διαδίκτυο, προστασία από περιστατικά κυβερνοασφάλειας, παράνομη επεξεργασία δεδομένων και καταπολέμηση εκστρατειών παραπληροφόρησης χρήζουν ταχείας εξέτασης και επιχειρησιακής επακολούθησης από τις αρμόδιες Αρχές”, αναφέρει το Συμβούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η Επιτροπή έως το τέλος του έτους θα αξιολογήσει την υλοποίηση του κώδικα δεοντολογίας περί παραπληροφόρησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στο σχέδιο δράσης για μια συντονισμένη αντιμετώπιση του θέματος, το οποίο θα υποβληθεί έως το Δεκέμβριο του 2018.

 Ριζοσπαστικοποίηση και τρομοκρατία

Άλλος στόχος του Συμβουλίου είναι να ενισχυθεί η ικανότητα πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την πρόληψη διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, θα πρέπει να εξεταστεί ως ζήτημα προτεραιότητας. Θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις για την ταχεία και αποτελεσματική διασυνοριακή πρόσβαση σε ψηφιακά πειστήρια, προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία και άλλα σοβαρά και οργανωμένα εγκλήματα, τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και σε διεθνές επίπεδο”, αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.

 Ανταλλαγή πληροφοριών και διαλειτουργικότητα

Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρεί το Συμβούλιο τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφοριών και των βάσεων δεδομένων.

Έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη πρόοδος όσον αφορά την ανάπτυξη συστημάτων πληροφοριών και την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά χρειάζεται να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για να υπάρξει διάδραση μεταξύ τους, ιδίως μέσω ενός κοινού αποθετηρίου δεδομένων ταυτότητας. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις εκκρεμείς προτάσεις, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ποινικού Μητρώου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και θα πρέπει να δοθεί ύψιστη προτεραιότητα στη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την εφαρμογή τους”, σημειώνει το Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ