Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Καρδινάλιος καταδικάστηκε γιατί δεν κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση εκ μέρους ιερέα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καρδινάλιος καταδικάστηκε γιατί δεν κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση εκ μέρους ιερέα

Ο καρδινάλιος Μπαρμπαρέν, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Εκκλησίας της Γαλλίας και σύμβολο της κρίσης απέναντι στην παιδεραστία, υπέβαλε την παραίτησή του στον πάπα μετά την καταδίκη του, χθες, σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή επειδή δεν κατήγγειλε τις σεξουαλικές παραβάσεις ενός ιερέα της επισκοπής του.

«Αποφάσισα να πάω να δω τον Άγιο Πατέρα για να του υποβάλω την παραίτησή μου. Θα με δεχθεί σε μερικές ημέρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχιεπίσκοπος της Λιόν (κεντροανατολική Γαλλία), ο οποίος δεν ήταν παρών κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, στην οποία θα ασκήσει έφεση.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μπριζίτ Βερνέ αποφάνθηκε ότι είναι «ένοχος» για τη σιωπή του σχετικά με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν σε βάρος προσκόπων πριν από το 1991 από τον πατέρα Μπερνάρ Πρεϊνά, για τις οποίες τον είχε προειδοποιήσει ένα θύμα το 2014. Η δίκη του Πρεϊνά θα διεξαχθεί αργότερα φέτος.

Ο Φιλίπ Μπαρμπαρέν, 68 ετών, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία. Πριν από αυτόν, δύο επίσκοποι είχαν καταδικαστεί στη Γαλλία για παρόμοια αδικήματα, το 2001 και το 2018.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο ιερωμένος «επέλεξε συνειδητά» να μην πει τίποτα στις δικαστικές αρχές «προκειμένου να προστατεύσει τον θεσμό στον οποίο ανήκει».

«Θέλοντας να αποφύγει το σκάνδαλο (…), ο Φιλίπ Μπαρμπαρέν προτίμησε να αναλάβει τον κίνδυνο να εμποδίσει την αποκάλυψη από πάρα πολλά θύματα των σεξουαλικών παραβάσεων στη δικαιοσύνη και να απαγορεύσει την έκφραση του πόνου τους», προσθέτει το δικαστήριο.

Οι δικηγόροι του ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα ασκήσουν έφεση. «Η αιτιολόγηση του δικαστηρίου δεν με πείθει», εξήγησε ο Ζαν-Φελίξ Λουσιανί, λέγοντας πως «ήταν δύσκολο για το δικαστήριο να αντισταθεί σε τέτοια πίεση με ντοκιμαντέρ, με μια ταινία (για αυτή την υπόθεση)… Αυτό θέτει αληθινές ερωτήσεις για τον σεβασμό της δικαιοσύνης.»

Η υπόθεση της Λιόν είχε μεγάλο αντίκτυπο, κυρίως με την ταινία του Φρανσουά Οζόν “Grace a Dieu”, μια αναφορά σε μια έκφραση που προκάλεσε σοκ του καρδιναλίου Μπαρμπαρέν, που εξέφραζε με τον τρόπο αυτό την ικανοποίησή του που ορισμένα γεγονότα παραγράφηκαν.

H εισαγγελέας Σαρλότ Τραμπί δεν είχε ζητήσει την επιβολή ποινής σε βάρος του Μπαρμπαρέν και των πέντε πρώην μελών της επισκοπής του που διώκονταν μαζί του, συνάδοντας με την αρχική απόφαση της εισαγγελίας να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δεν καταδικάστηκαν, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως τα γεγονότα δεν συντελέστηκαν για τέσσερις από αυτούς και έχουν παραγραφεί για τον τελευταίο. Οι δικαστές απέρριψαν, αντίθετα, τα επιχειρήματα των δικηγόρων του καρδιναλίου.

Για εκείνους, ο Μπαρμπαρέν θα έπρεπε να καταγγείλει τα γεγονότα από το 2010, όταν συναντήθηκε με τον πατέρα Πρεϊνά για το παρελθόν του, ωστόσο η περίοδος αυτή έχει παραγραφεί. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για το 2014, όταν ο αρχιεπίσκοπος συνάντησε ένα από τα θύματα, τον Αλεξάντρ Εζέζ, που τον ενημέρωσε για την υπόθεσή του και, ενδεχομένως, για πολλές άλλες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ