Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο: «Η Βραζιλία πρέπει να αποκτήσει τo δικό της Γκουαντάναμο»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο: «Η Βραζιλία πρέπει να αποκτήσει τo δικό της Γκουαντάναμο»

Ο νέος κυβερνήτης στην Πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Ουίλσον Βίτσελ, πρότεινε την Πέμπτη οι διακινητές ναρκωτικών και οι οπλισμένοι κακοποιοί να θεωρούνται στο εξής «τρομοκράτες» και να εγκλείονται σε μια φυλακή όπως αυτή «του Γκουαντάναμο».

«Χρειαζόμαστε το δικό μας Γκουαντάναμο», δήλωσε ο Ουίλσον Βίτσελ, αναφερόμενος στη διαβόητη στρατιωτική φυλακή σε μια βάση των ΗΠΑ στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κούβας, όπου κρατούνται ύποπτοι για τρομοκρατία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η φυλακή αυτή έχει γίνει επανειλημμένα αντικείμενο έντονων επικρίσεων από πλευράς οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πρέπει να μετάγουμε τους τρομοκράτες σε χώρους όπου η κοινωνία θα απαλλάσσεται οριστικά από αυτούς», συνέχισε ο Βίτσελ κατά διάρκεια ομιλίας του στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στο Ρίο.

Ο νέος κυβερνήτης εισηγήθηκε οι ένοπλοι κακοποιοί να θεωρούνται στο εξής τρομοκράτες. «Όποιος χρησιμοποιεί όπλο και δεν φοράει στολή είναι εχθρός. Όποιος χρησιμοποιεί όπλο για να κυριαρχήσει σε μια περιοχή είναι τρομοκράτης και πρέπει να τον μεταχειριζόμαστε ως τέτοιον», πρόσθεσε.

Η βία στην Πολιτεία Ρίο, τη δεύτερη πλουσιότερη και τρίτη σε πληθυσμό στη Βραζιλία, αναζωπυρώθηκε αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Στη Βραζιλία συνολικά διαπράχθηκαν περίπου 63.800 ανθρωποκτονίες το 2017, ή 30,8 ανά 100.000 κατοίκους. Ο δείκτης αυτός όμως ήταν θεαματικά υψηλότερος -ανερχόταν στους 40,4 φόνους ανά 100.000 κατοίκους- στην Πολιτεία Ρίο, κατά τη ΜΚΟ Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια.

Ακαταδίωκτο στις Αρχές που ασκούν το… καθήκον τους!

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ζήτησε από τον εκτελεστικό, δικαστικό και νομοθετικό κλάδο της εξουσίας να εγκρίνουν τη νομοθεσία που θα προστατεύει τους υπευθύνους των αρχών και οργάνων ασφαλείας της χώρας από διώξεις για την άσκηση του καθήκοντός τους, δηλαδή η αστυνομική βία (κάτι ιδιαίτερα σύνηθες στην νοτιοαμερικανική χώρα) να είναι νόμιμη!

Ο Μπολσονάρου, που εξελέγη χάρις και στις υποσχέσεις του για καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη Βραζιλία, επισημαίνει σε Twitter του πως δεν πρόκειται να υπάρξει επαρκής και γρήγορη πάταξη του εγκλήματος εάν δεν πληρούνται αυτές οι εγγυήσεις για το ακαταδίωκτο των αρχών ασφαλείας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ