Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Φρουζής: «Στοχοποιήθηκα με ψευδείς καταθέσεις κρυπτόμενων προσώπων»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Φρουζής: «Στοχοποιήθηκα με ψευδείς καταθέσεις κρυπτόμενων προσώπων»

Στον απόηχο των καταγγελιών Αγγελή για προαποφασισμένες , χωρίς στοιχεία, διώξεις κατά πολιτικών,  στην υπόθεση Novartis  καθώς και για μεθοδεύσεις κατά τη διάρκεια των ερευνών εξωδικαστικής φύσεως, ο Κωνσταντίνος Φρουζής  ζητά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Το πρώην μεγαλοστέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα κάνει λόγο για στοχοποίησή του «ως ο δήθεν δωροδοκήσας δέκα προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα της Χώρας», όταν 16 μήνες μετά την πρώτη δίωξη που του ασκήθηκε (ακολούθησαν κι άλλες στη συνέχεια ), διαπιστώνει όπως λέει ότι  διώχθηκε χωρίς  «κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο, παρά μόνον με ψευδείς καταθέσεις τριών αρχικώς και εν συνεχεία δύο κρυπτομένων προσώπων». Προσθέτει επίσης ότι για την πρώτη και τη σοβαρότερη από τις ανωτέρω ποινικές διώξεις, αυτήν για την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, δεν κλήθηκε καν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ενώ «παρόλο που η ταυτότητα των προσώπων των εναπομεινάντων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος φέρεται να έχει διαρρεύσει προ πολλού,  παρά ταύτα τα πρόσωπα αυτά εξακολουθούν να τυγχάνουν δικονομικής προστασίας». Τέλος, «καρφώνει» την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς  Ελένη Τουλουπάκη ότι κρατά επί 3 και πλέον μήνες  τη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την απόρριψη του αιτήματός του για αποδέσμευση λογαριασμού του,  του οποίου προσκόμισε ολόκληρη την κίνηση, και βάση αυτής αποδείχθηκε ότι τροφοδοτήθηκε αποκλειστικά με χρήματα κατατεθειμένα σε ελληνικές τράπεζες.

Ολόκληρη η αναφορά του Κ. Φρουζή έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κ. Εισαγγελεύ,

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες του Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή σχετικά με τη λεγόμενη «υπόθεση Novartis», θέτω υπόψη σας τα ακόλουθα και παρακαλώ για την κατά Νόμο διερεύνησή τους. Ειδικότερα:

Το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2018, ασκήθηκε εις βάρος μου από το Γραφείο Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, του οποίου προΐσταται η Αντεισαγγελεύς Εφετών κα Τουλουπάκη, με επίκουρους τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ντζούρα και τον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Μανώλη, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, στραφείσα κατά του Δημοσίου, με όφελος άνω των 150.000 ευρώ.

Με βάση την ανωτέρω ποινική δίωξη α) εκδόθηκε διάταξη απαγόρευσης εξόδου μου από τη Χώρα μου και β) δεσμεύθηκε ο μοναδικός λογαριασμός μου στο εξωτερικό, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής που υπέβαλε ο εκ των ανωτέρω Εισαγγελέων κ. Ντζούρας.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, επισημαίνω ότι η ανωτέρω ποινική δίωξη ασκήθηκε εις βάρος μου χωρίς ουδέποτε να κληθώ από τους ανωτέρω Εισαγγελείς, στο πλαίσιο της από αυτούς διενεργηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εκθέσω τις απόψεις μου, γεγονός μάλλον πρωτόγνωρο.

Περαιτέρω, τόσο η ανωτέρω ποινική δίωξη όσο και η επιβολή των ανωτέρω επαχθέστατων μέτρων της απαγόρευσης εξόδου μου από τη Χώρα και της δέσμευσης του λογαριασμού μου, βασίσθηκαν αποκλειστικά και μόνον σε καθ’ ολοκληρία ψευδείς καταθέσεις τριών μαρτύρων, οι οποίοι, κατά τρόπο δικονομικώς επιλήψιμο, χαρακτηρίσθηκαν ως δήθεν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Εν μέσω πρωτοφανούς αρνητικής δημοσιότητας, η οποία άγγιξε -αν δεν υπερέβη- τα όρια της «ανθρωποφαγίας», υποχρεώθηκα να συναινέσω, εμφανισθείς αυτοπροσώπως ενώπιον του αρμοδίου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην επικύρωση της εισαγγελικής διάταξης περί απαγόρευσης εξόδου μου από την Χώρα, όχι, βεβαίως, επειδή αποδέχθηκα την ανωτέρω βαρύτατη κατηγορία, αλλά για να αποδείξω ότι δεν είμαι ύποπτος φυγής και ότι είμαι αθώος.

Περαιτέρω και σε ό,τι αφορά τη δέσμευση του λογαριασμού μου στο εξωτερικό, προέβην άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:

-Διόρισα πληρεξούσιο δικηγόρο στη χώρα, σε τράπεζα της οποίας τηρείται ο λογαριασμός, ο οποίος, ενεργών κατ’ εντολή και για λογαριασμό μου, συναίνεσε ανεπιφύλακτα στο άνοιγμα του λογαριασμού και στη διαβίβαση της κίνησής του στο Γραφείο Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς.

-Προσκόμισα αυτοβούλως στο ανωτέρω Εισαγγελικό Γραφείο την κίνηση του λογαριασμού καθώς και όλα τα παραστατικά, από τα οποία αποδεικνύεται ότι ο  λογαριασμός αυτός τροφοδοτήθηκε αποκλειστικά και μόνον με χρήματα κατατεθειμένα σε ελληνικές τράπεζες καθώς και ότι εμφάνιζε μόνον εισροές και όχι εκροές.

Σημειώνεται ότι όλοι οι λογαριασμοί μου στην Ελλάδα είχαν σε πολύ προγενέστερο χρόνο δεσμευθεί από τον κ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και ελεγχθεί εξονυχιστικά επί εξάμηνο από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), μετά δε το πέρας του ελέγχου αποδεσμεύθηκαν πλήρως.

Κατόπιν τούτων και αφού της γνωστοποίησα όλα τα ανωτέρω, με αλλεπάλληλες αιτήσεις μου προς την κα Τουλουπάκη και τους επικούρους της, ζήτησα την πλήρη αποδέσμευση του λογαριασμού.

Προ της άρνησης ικανοποίησης του αιτήματός μου, υπέβαλα ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών αίτηση περί αποδέσμευσης του ανωτέρω λογαριασμού.

Επί της αίτησής μου αυτής, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε εαυτό αναρμόδιο και διαβίβασε τη δικογραφία στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ο οποίος, εν συνεχεία, τη διαβίβασε στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Παραδόξως, από το μήνα Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ήτοι επί 3 και πλέον μήνες, η δικογραφία βρίσκεται εκ νέου εις χείρας της κας Τουλουπάκη και των επικούρων της. Διερωτώμαι πως είναι δυνατόν κατά Νόμο να συμβαίνει αυτό, δηλαδή η κα Εισαγγελεύς να κρίνει εκ νέου την αίτηση που στρέφεται κατά της απορριπτικής κρίσης της.

Περιττό να αναφέρω ότι ουδεμία απόφαση επί της αίτησής μου έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα, γεγονός με καταστροφικές συνέπειες για μένα και την οικογένειά μου.

Περαιτέρω και σε σχέση με τους αποκαλουμένους «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», στις ψευδείς καταθέσεις των οποίων έχουν αποκλειστικώς στηριχθεί οι εις βάρος μου κατηγορίες, λεκτέα τα ακόλουθα:

Αρχικώς οι εν λόγω μάρτυρες ήσαν τρεις. Σχετικώς προσφάτως, ο ένας εξ αυτών, ονόματι Νικόλαος Μανιαδάκης, απώλεσε την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, καταγγέλλοντας την άσκηση πιέσεων εις βάρος του, προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα. Σημειωτέον ότι λόγο για την άσκηση πιέσεων εις βάρος του έκανε και έτερος μάρτυρας, ονόματι Νικόλαος Μανίας.

Πέραν του ανωτέρω, η ταυτότητα των δύο λοιπών μαρτύρων έχει από πολλού διαρρεύσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εφόσον αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα, πρόκειται για πρώην υπαλλήλους της εταιρείας «Novartis», εκ των οποίων ο/η ένας/μία εξ αυτών βρίσκεται ήδη σε αντιδικία με την ανωτέρω εταιρεία και ο άλλος φέρεται να έχει κατονομασθεί από πρόσωπο σχετιζόμενο με την υπόθεση, ως αποδέκτης χρηματικών ποσών.

Εφόσον, λοιπόν, τα ανωτέρω είναι αληθή, διερωτάται εύλογα κανείς πώς είναι δυνατόν τα πρόσωπα αυτά να εξακολουθούν να τυγχάνουν της προστασίας που παρέχει ο Νόμος στους λεγόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ανεξαρτήτως, βεβαίως, της εξ υπαρχής αντιδικονομικής υπαγωγής τους στο εν λόγω προστατευτικό νομικό καθεστώς.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 45Β παρ. 1 του ΚΠΔ, την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος αποκτά μόνον όποιος συμβάλει ουσιωδώς με τις πληροφορίες που παρέχει στις διωκτικές Αρχές στην αποκάλυψη και δίωξη των πράξεων που αναφέρονται στην ανωτέρω διάταξη και όχι αυτός, όπως εν προκειμένω, ο οποίος εισφέρει κρίσεις, συμπεράσματα και εικασίες αντί της προσκόμισης συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων.

Τέλος, επισημαίνω ότι προσφάτως ασκήθηκαν εις βάρος μου από το Γραφείο Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς δύο ακόμη διώξεις, για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Και οι δύο ανωτέρω διώξεις στηρίζονται αποκλειστικώς και μόνον στις καθ’ ολοκληρία ψευδείς καταθέσεις των ανωτέρω μαρτύρων, χωρίς την ύπαρξη οποιουδήποτε άλλου στοιχείου.

Κ. Εισαγγελεύ,

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η λεγόμενη «υπόθεση Novartis», έθεσα εαυτόν στη διάθεση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, έχοντας απόλυτη πίστη αφενός στην αθωότητά μου και αφετέρου στην ακεραιότητα των Δικαστικών Λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση.

Στοχοποιήθηκα ως ο δήθεν δωροδοκήσας δέκα προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα της Χώρας, γεγονός που επέφερε συντριπτικό πλήγμα στην προσωπικότητά μου.

Δεκαέξι ολόκληρους μήνες μετά, με αγανάκτηση διαπιστώνω ότι:

-Μου ασκήθηκαν τρεις ποινικές διώξεις, χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο, παρά μόνον με ψευδείς καταθέσεις τριών αρχικώς και εν συνεχεία δύο κρυπτομένων προσώπων.

-Για την πρώτη και τη σοβαρότερη από τις ανωτέρω ποινικές διώξεις, αυτήν για την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, δεν κλήθηκα καν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

-Δεσμεύθηκε ο λογαριασμός μου στο εξωτερικό και παρ’ όλο που απέδειξα τη νομιμότητα των χρημάτων που περιέχονται σε αυτόν, η αίτησή μου για την αποδέσμευσή του έχει καταλήξει στα χέρια των Εισαγγελικών Λειτουργών που την απέρριψαν.

-Η ταυτότητα των προσώπων των εναπομεινάντων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος φέρεται να έχει διαρρεύσει προ πολλού και παρά ταύτα τα πρόσωπα αυτά εξακολουθούν να τυγχάνουν δικονομικής προστασίας.

Επειδή εξακολουθώ να έχω απόλυτη πίστη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, παρ’ όλα τα ανωτέρω εξόχως προβληματικά.

Επειδή το πλήγμα που έχω υποστεί στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική σφαίρα μου είναι τεράστιο.

Επειδή σκοπεύω να στραφώ αστικώς και ποινικώς εναντίον οποιουδήποτε και με οποιοδήποτε τρόπο έχει συνεργήσει σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια εναντίον μου στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης.

Επειδή όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τους ανωτέρω ισχυρισμούς βρίσκονται στις δικογραφίες που έχουν σχηματισθεί από το Γραφείο Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς

Για τους λόγους αυτούς

Και με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου

Σας αναφέρω όλα τα ανωτέρω και παρακαλώ για την κατά Νόμο διερεύνησή τους, στο πλαίσιο των αρμοδιoτήτων Σας.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ