Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κύπρος: Ο serial killer παραίτησε… τον υπουργό Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κύπρος: Ο serial killer παραίτησε… τον υπουργό Δικαιοσύνης

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (02.05.2019), όταν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανακοίνωσε την παραίτησή του για «λόγους πολιτικής ευθιξίας». Είναι η πρώτη παραίτηση μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση του serial killer, Νίκου Μεταξά. Του ανθρώπου που εμφανιζόταν στα θύματά του ως «Ορέστης».

Ο Ιωνάς Νικολάου βρέθηκε νωρίτερα στο προεδρικό Μέγαρο όπου ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη για την απόφασή του να παραιτηθεί, την ώρα που η κοινωνία στην Κύπρο «βράζει» για την ολιγωρία των αρχών στην υπόθεση των εξαφανισμένων γυναικών και στη μη διερεύνηση των καταγγελιών πως είχαν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια.

«Παραιτήθηκα για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο (…) Η συνείδηση και οι Αρχές μου, μου επιβάλλουν την παραίτηση», είπε ο Ιωνάς Νικολάου, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την αστυνομία. Τόνισε όμως ότι οι ευθύνες δεν αγγίζουν μόνο την αστυνομία αλλά και την ίδια την κοινωνία της Κύπρου και πως η αναζήτηση των ευθυνών τους αφορά όλους. Μίλησε για ανεπαρκή διερεύνηση των καταγγελιών και… άδικες κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης και του ίδιου! Ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τον διορισμό ανακριτών για πλήρη και αντικειμενική διερεύνηση της πρωτοφανούς υπόθεσης που έχει σοκάρει την Κύπρο και όχι μόνο.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Ιωνάς Νικολάου τόνισε: «Υπέβαλα την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενημέρωσα για την απόφαση μου να παραιτηθώ από τη θέση του Υπουργού. Λόγοι πολιτικής ευθιξίας και μόνο με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Δεν έχω ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών, δεν έτυχα ενημέρωσης από αστυνομία. Εξήγησα τους λόγους της παραίτησής μου που είναι:

– Το έγκλημα που συγκλόνισε την κοινωνία και οι πιθανές παραλείψεις των διωκτικών αρχών αγγίζουν όχι μόνο την αστυνομία αλλά και την κοινωνία, ειδικότερα  οι αντιλήψεις   και νοοτροπίες που μας ντροπιάζουν.

– Η ελλιπής διερεύνηση και ο αριθμός των θυμάτων

Θα αποταθώ στην ανεξάρτητη αρχή διερεύνησης για να διορίσει ανακριτή για έρευνα. Ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών».

Αναστασιάδης: Δεκτή η παραίτηση με… λύπη

«Είναι με ιδιαίτερη λύπη που έχω αποδεχτεί την παραίτηση του Υπ. Δικαιοσύνης γιατί αποστερούμαι των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών μου. Επιθυμώ να υπογραμμίσω το πολιτικό ήθος που πάντοτε τον διέκρινε και που επιδεικνύει ο κ. Νικολάου», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, στην πρώτη του αντίδραση μετά τις εξελίξεις.

Σε άλλη ανάρτηση, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε πως «συμμερίζομαι τον συγκλονισμό και αποτροπιασμό της κοινωνίας για τα πρωτόγνωρα αυτά εγκλήματα. Θέλω να διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητα μας για πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών, αλλά και πλήρη διερεύνηση των πράξεων σχετικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα».

Έτσι σκότωνε ο «Ορέστης»

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δράση του 35χρονου serial killer που έχει ομολογήσει τις δολοφονίες επτά γυναικών. Τα ευρήματα των ιατροδικαστών οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο «Ορέστης» αιφνιδίαζε από πίσω τα θύματά του και με κεφαλοκλείδωμα, τα στραγγάλιζε με τον αγκώνα του. Τα νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τις νεκροτομές που έκαναν ιατροδικαστές και ανθρωπολόγοι και ο ιατροδικαστής Ανδρέας Μαρνερίδης, ο οποίος μετέχει στο κλιμάκιο της Scotland Yard που βρίσκεται στη Κύπρο.

Όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι έρευνες τόσο στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό όσο και στη λίμνη «Μεμί» στο Ξυλιάτο. Το βράδυ της Τετάρτης, στην Κόκκινη Λίμνη, βρέθηκε αντικείμενο που φαίνεται να είναι τσιμεντομπλόκ βρέθηκε στον πρώτο χώρο των ερευνών.

Πρόκειται για τη δεύτερη από τις τρεις βαλίτσες που πέταξε ο «Ορέστης» στη λίμνη μετά τις δολοφονίες.

Τη βαλίτσα είχαν εντοπίσει χθες το απόγευμα τα μέλη της ΕΜΑΚ, ούτως ώστε να γίνει η ανάσυρσή της και ακολούθως να επικεντρωθούν στην τρίτη, η οποία ακόμα δεν έχει εντοπιστεί από τις Αρχές. Δύτης κατέβηκε στο βυθό μέσα σε ειδικό κλουβί για να μπορέσει να ανασύρει το αντικείμενο. Στις έρευνες συμμετέχουν μέλη της ΕΜΑΚ 6 ενώ έχει επιστρατευτεί και ρομποτική κάμερα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ