Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Μήνυση κατά του δημάρχου Κέρκυρας για τη χωματερή του Τεμπλονίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μήνυση κατά του δημάρχου Κέρκυρας για τη χωματερή του Τεμπλονίου

Ο Σύλλογος Τεμπλονίου στρέφεται κατά του δημάρχου Κέρκυρας, Κώστα Νικολούζου, του αντιδημάρχου και προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ Σπύρου Ασπιώτη και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου καθώς και κατά παντός υπευθύνου, τους οποίου κατηγορούν για το αδίκημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση. Στη μήνυση γίνεται αναφορά για καταστρατήγηση των περιβαλλοντικών όρων, ενώ περιγράφονται και οι ευθύνες των αρμοδίων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κώστας Νικολούζος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, υποστήριξε πως δεν έχει ενημερωθεί για την επίμαχη μήνυση, εξηγώντας:

«Δεν γνωρίζω την μήνυση, από εσάς το ακούω τώρα. Η κατάσταση στο Τεμπλόνι ξέρουμε ότι είναι τραγική αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στο πλαίσιο της ενδιάμεσης διαχείρισης. Μπορεί να μας φέρει σε αδιέξοδο αυτή η μήνυση αλλά πραγματικά δεν την γνωρίζω. Δεν έχουμε πάντως αλλά περιθώρια».

Υπενθυμίζεται ότι για την κατάσταση στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου έχει υπάρξει καταδίκη της χώρας μας από το 2017. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε εκδοθεί τότε, «ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου δεν πληρούσε τους προβλεπόμενους από το δίκαιο της Ένωσης όρους λειτουργίας και, ως εκ τούτου, το ΔΕΕ εκτιμά ότι τα επίμαχα απόβλητα προκάλεσαν υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Για τους λόγους αυτούς, αποφασίζει ότι η Ελλάδα ανεχόμενη την προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ο οποίος δεν πληροί τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ένωσης, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τις οδηγίες 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα και 99/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ