Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Με 650 εκ. ευρώ θα “ζημιωνόταν” το Δημόσιο από το Ελ. Βενιζέλος εάν δεν παρενέβαιναν οι Ευρωπαίοι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με 650 εκ. ευρώ θα “ζημιωνόταν” το Δημόσιο από το Ελ. Βενιζέλος εάν δεν παρενέβαιναν οι Ευρωπαίοι

Πολιτικές και δικαστικές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση παραχώρησης για άλλα 20 χρόνια του Ελ. Βενιζέλος καθώς αφενός κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία για το θέμα και αφετέρου η ΝΔ αποφάσισε να το φέρει στη Βουλή.

Στην αναφορά την οποία υπέβαλλε ο απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτη υπογραμμίζει πως το Ελληνικό Δημόσιο θα ζημιωνόταν με 740 εκ. ευρώ εάν τελικά δεν επενέβαινε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αρχική  προσφορά   για την 20ετή σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στην αναφορά γίνεται λόγος για τίμημα που υπολείπεται κατά 650 εκατ. της σημερινής συμφωνίας

Ο απόστρατος αξιωματικός  ζητεί να διερευνηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών η  πιθανότητα τέλεσης αδικημάτων, κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως είναι της  απιστίας σχετική με την υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου,  παράβαση καθήκοντος, κ.λπ.

Τι υποστηρίζει

Όπως υποστηρίζει στην μήνυσή του ο κ. Σταμάτης, προκύπτει «σαφώς και ανενδοιάστως, πως με υπερβολικά χαμηλή προσφορά θα εδίδετο 20ετή παράταση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, προφανώς λόγω λανθασμένων εκτιμήσεων και προβληματικών εισηγήσεων ή παραλείψεων των τεχνικών συμβούλων, των υπαλλήλων του ΤΑΙΠΕΔ, που αποτίμησαν λανθασμένα την αξία του αεροδρομίου καθώς το τελικό τίμημα είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού και εάν δεν παρενέβαινε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δίναμε το αεροδρόμιο «κοψοχρονιά»».

Σύμφωνα με όσα λέει:

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου [ΤΑΙΠΕΔ] έκανε δεκτή τη νέα προσφορά που υπέβαλε η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» ΑΕ [ΔΑΑ] για την επέκταση – κατά 20 έτη [μέχρι τις 11/6/2046] – της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας.

Η  προσφορά της ΔΑΑ προβλέπει συνολικό τίμημα ύψους 1.382,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ, ενώ το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 1,115 δισ. ευρώ.

Ο Κ.Καραμανλής

Λιγότερα

Όμως , όπως σημειώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2017- ένα χρόνο πριν δηλαδή-  είχε ανακοινωθεί πως έγινε αποδεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ προσφορά  για την 20ετή μίσθωση- παραχώρηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μάλιστα είχε υπογραφεί και η Σύμβαση Παράτασης από τον Υπουργό Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ και την ΔΑΑ.

Το τότε – του 2017 – συνολικό τίμημα για την παράταση ανέρχονταν στα 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ, ενώ το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχονταν σε 483,87 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, το τίμημα που είχε υπογράψει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν κατά 650 εκατ. ευρώ μικρότερο από αυτό που συμφωνήθηκε φέτος.

Ο Χρ. Μπουκώρος

Σύμφωνα με την αναφορά του απόστρατου πλωτάρχη η συμφωνία του 2017 σκόνταψε όταν την υπέβαλαν για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για 9 μήνες το σχέδιο της συμφωνίας παρέμεινε «κολλημένο» στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), καθώς έπρεπε να δοθούν από το ΤΑΙΠΕΔ επαρκείς απαντήσεις. Η παρέμβαση αυτή οδήγησε, σύμφωνα με την  αναφορά, στη νέα συμφωνία.

Η ερώτηση

Ερώτηση για το θέμα υπέβαλλαν το πρωί προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών οι βουλευτές της ΝΔ Καραμανλής Κώστας (Σερρών) και Μπουκώρος Χρήστος ( Μαγνησίας). Αφού αναφέρονται στα πραγματικά περιστατικά, ερωτούν:

– Ποια ήταν η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαδικασία που είχε επιλέξει η κυβέρνηση και οδήγησαν στη Συμφωνία της 30ης Σεπτεμβρίου 2017;

– Ποια ήταν η άποψη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Commission (DG COMP) για το ύψος του τιμήματος των 600 εκατ. ευρώ;

– Θεωρείτε ότι η κυβέρνησή σας υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όταν μόλις πριν από ένα έτος είχε αποδεχθεί την παράταση της παραχώρησης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας με το μισό τίμημα απ’όσο τελικά συμφωνήθηκε;»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ