Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: «Δεν υφίσταται το αδίκημα της λαθρεμπορίας»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μιχάλης Δημητρακόπουλος: «Δεν υφίσταται το αδίκημα της λαθρεμπορίας»

Αθώοι δηλώνουν οι φερόμενοι ως αρχηγικά μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που συνδέεται με το λαθρεμπόριο χρυσού, οι οποίοι απολογούνται σήμερα στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα ο συνήγορος τους, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δεν υφίσταται στην εν λόγω υπόθεση το αδίκημα της λαθρεμπορίας που τους αποδίδεται, βάσει απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει ότι: «Οι εντολείς μου αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις λαθρεμπορίας για πραγματικούς και νομικούς λόγους. Επί της ουσίας ουδέποτε μετέφεραν κράματα χρυσού στην Τουρκία. Νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ’ αριθμόν 1 απόφασή του κατήργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων».

Οι κατηγορίες

Στον έναν εκ των δυο κατηγορουμένων του αποδίδεται ότι ήταν αυτός που συγκρότησε την δεύτερη εγκληματική ομάδα.

Είχε στήσει το «στρατηγείο» αυτής σε γραφείο στην οδό Πραξιτέλους, όπου και έγινε έδρα της νομιμοφανούς επιχείρησης εμπορίας χρυσού, η οποία ήταν δηλωμένη στο όνομα του γιου του.

Η παρουσία του εκεί ήταν καθημερινή ενώ συντόνιζε τη δράση των υπολοίπων μελών βοηθούμενος από τον γιο του και ένα ακόμα συγγενικό του πρόσωπο.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα είχε εντάξει ως βασικά μέλη της ομάδας, πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος ή του φιλικού του κύκλου, προκειμένου να εξασφαλίσει την εχεμύθεια.

Φέρεται δε, να είχε τοποθετήσει μέλη σε κάθε επί μέρους δραστηριότητα, όπως στη συγκέντρωση χρυσού και στην επαναχρηματοδότηση, στη φασματομέτρηση, στην τήξη, στη μεταφορά προς τα λεωφορεία, στην εξαγωγή με τα λεωφορεία, στην παραλαβή στην Τουρκία, τα οποία μέλη ασχολούνταν αποκλειστικά στο αντικείμενό τους.

Ο γιος του, φέρεται να λειτουργούσε ως υπαρχηγός της οργάνωσης με άριστη γνώση της λειτουργίας της. Ήταν αυτός που αντικαθιστούσε τον πατέρα του όταν απουσίαζε, και από κοινού κατηύθυναν τα υπόλοιπα μέλη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ