Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Μυστήριο με την επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Καστοριά– Περισσότεροι από 400 ασθενείς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μυστήριο με την επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Καστοριά– Περισσότεροι από 400 ασθενείς

Το μυστήριο συνεχίζεται με την επιδημία γαστρεντερίτιδας στο  Άργος Ορεστικό της Καστοριάς που πλέον έχει προσβάλλει περισσότερους από 400 ασθενείς. Ήδη από χθες κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) βρίσκεται στην περιοχή και αναζητά τα αίτια που προκάλεσαν την επιδημία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότερα από 400 κρούσματα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, έχουν καταγράφει από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στο Άργος Ορεστικό και στην ευρύτερη περιοχή, με συνέπεια οι ασθενείς να σπεύσουν αρχικά στο Κέντρο Υγείας του χωριού και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι τις τελευταίες ώρες το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση: «Τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων ασθενών που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας συνηγορούν υπέρ γαστρεντερίτιδας ιογενούς αιτιολογίας, ενώ από τον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού δεν προκύπτουν μέχρι στιγμής στοιχεία βακτηριακής επιμόλυνσης» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κέντρο.

Οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο: «Κλιμάκιο επιστημόνων του έχει μεταβεί στην περιοχή για το συντονισμό της διερεύνησης και το σχεδιασμό αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης για την ανεύρεση των παραγόντων κινδύνου της επιδημίας. Το Κέντρο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας με στόχο την παρακολούθηση του φαινομένου και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα αποτελεί λοίμωξη που προκαλεί διάρροια και έμετο, προσβάλλει παιδιά και ενήλικες και η μετάδοση της είναι συχνότερη από Νοέμβριο έως και Απρίλιο (εξαιτίας του κρύου ο κόσμος παραμένει σε κλειστούς χώρους, με συνέπεια την ευκολότερη μετάδοση του ιού).

Τα συμπτώματα είναι έμετοι, διάρροια, πονοκέφαλος, πυρετός, κακουχία. Τα κυριότερα μέτρα προστασίας είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών κλπ) καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα πρόληψης ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.Keelpno.gr).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ