Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Οι Βρυξέλλες αποκλείουν κάθε επαναδιαπραγμάτευση για το Brexit

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι Βρυξέλλες αποκλείουν κάθε επαναδιαπραγμάτευση για το Brexit

Η συμφωνία για το Brexit τίθενται επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. – μια σύνοδος που ξεκίνησε χθες το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα- στη σκιά των εξελίξεων των τελευταίων 24ώρων στη Βρετανία. Προφανώς, στην ατζέντα βρίσκονταν και άλλα σοβαρά για τις Βρυξέλλες θέματα, όμως η Τερέζα Μέι και οι ειδήσεις που έφερνε από το Λονδίνο πρωταγωνίστησαν την Πέμπτη.

Μετά την επιβίωσή της από την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της, η Μέι μετέβη στις Βρυξέλλες με στόχο να προσπαθήσει να εξασφαλίσει νέες εγγυήσεις από την Ε.Ε. για τη συμφωνία της για το Brexit, έχοντας να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους οι οποίοι δήλωναν έτοιμοι να τη «βοηθήσουν» να πείσει το Κοινοβούλιό της, αλλά την ίδια ώρα αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους του «διαζυγίου».

«Θα δούμε τι μπορούν να προσφέρουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στη Μέι» σχολίαζε Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος προφανώς στις διαβουλεύσεις που ήταν προγραμματισμένες για χθες, αμέσως μετά το γεύμα εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή υψηλόβαθμος διπλωμάτης χώρας-μέλους της Ενωσης υπογράμμιζε πως «το περιθώριο που υπάρχει είναι εξαιρετικά στενό – πρόκειται για μια άσκηση επικοινωνίας».

Πίσω στο Νησί, πάντως, χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της συμφωνίας του Brexit τον Ιανουάριο, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια, η ψηφοφορία θα γίνει μετά την ανάπαυλα του βρετανικού Κοινοβουλίου για την εορταστική περίοδο. Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου και η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί έως τις 21 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί από την βρετανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ