Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Οι οικογένειες των νεκρών του μακελειού στο δημοτικό Σάντι Χουκ μηνύουν την πανίσχυρη Remington

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι οικογένειες των νεκρών του μακελειού στο δημοτικό Σάντι Χουκ μηνύουν την πανίσχυρη Remington

Μια πρωτοφανή απόφαση εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας ότι οι οικογένειες των παιδιών που σκοτώθηκαν το 2012 στο μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ μπορούν να μηνύσουν την αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων Remington!

Η πρώτη προσφυγή των γονέων έναντι της οπλοβιομηχανίας έγινε το 2016, αξιώνοντας αποζημίωση από τη Remington και τη θυγατρική της Bushmaster που παράγει το ημι-αυτόματο τουφέκι AR-15. Όμως είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κονέκτικατ αποτελεί μια σπάνια και σημαντική ήττα για μια εταιρεία κατασκευής όπλων σε υπόθεση μαζικών πυροβολισμών. Η προσφυγή των συγγενών εννέα θυμάτων και ενός επιζώντα από το μακελειό στο Σάντι Χουκ τονίζει «το μιλιταριστικό» μάρκετινγκ του τουφεκιού AR-15.

Η βασισμένη στο κέρδος στρατηγική της Remington

«Στόχος των οικογενειών ήταν πάντα να ρίξουν φως στην στοχευμένη και βασισμένη στο κέρδος στρατηγική της Remington να επεκτείνει την αγορά του AR-15 και να προσελκύσει υψηλού κινδύνου χρήστες, και όλα αυτά εις βάρος της ασφάλειας των Αμερικανών», δήλωσε ο Τζος Κόσοφ δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων. Το εν λόγω όπλο, χρησιμοποιήθηκε από τον Άνταμ Λάνζα, ο οποίος στις 14 Δεκεμβρίου 2012 σκότωσε 26 ανθρώπους, εκ των οποίων 20 παιδιά, στο σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούτον του Κονέκτικατ, ενώ χρησιμοποιήθηκε επίσης στο μακελειό στο Λας Βέγκας το 2017, με 58 νεκρούς καθώς και σε αυτό στο σχολείο του Πάρκλαντ της Φλόριντα με 17 νεκρούς το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας οι κατασκευαστές όπλων προστατεύονται από νομικές ευθύνες, γίνονται όμως εξαιρέσεις σε περιπτώσεις επιζήμιου μάρκετινγκ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ