Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Οι παροχές Τσίπρα και η ειρωνική απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι παροχές Τσίπρα και η ειρωνική απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

“Πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος και δεν έχει αισθανθεί τις θετικές συνέπειες της εξόδου της χώρα από τα μνημόνια”…

Κάπως έτσι ξεκίνησε χθες την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο Μέγαρο, μια και το θέμα (της ομιλίας) ήταν “παροχές”!

Στην συνέντευξη Τύπου παρουσία του οικονομικού επιτελείου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το πακέτο των μέτρων ανακούφισης των αδύναμων συμπολιτών μας θα δοθεί σε δυο δόσεις το 2019 και το 2020 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες και μία –ας πούμε- 13η σύνταξη.

Είπε επίσης ότι το απόθεμα ρευστότητας είναι εντυπωσιακό αλλά «δεν σκοπεύουμε να ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά. Σκοπεύουμε να τους επενδύσουμε στο μέλλον του ελληνικού λαού, στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας». Επίσης τόνισε αρκετές φορές ότι θα είναι “μέτρα μόνιμου χαρακτήρα”

Τα μέτρα όπως τα ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας είναι τα εξής: 

  • – Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων στον συντελεστή 13%
  • – Μείωση του ΦΠΑ για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο στο 6%, από 13% σήμερα
  • – Κατανομή της 13ης σύνταξης.

Εξηγώντας την 13η σύνταξη είπε: “Προχωράμε άμεσα στην κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης, με βάση τις σημερινές δυνατότητες της οικονομίας -αργότερα μπορεί να αυξηθεί- που αντιστοιχεί στο δώρο του Πάσχα, δηλαδή στο μισό περίπου της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης”. 

Σύμφωνα με την Υπ. Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η χορήγηση της 13ης σύνταξης θα γίνει εντός του μήνα και ο σχεδιασμός είναι να καταβάλλεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή και εξήγησε ότι όσοι παίρνουν κάθε μήνα σύνταξη έως 500 ευρώ, θα λάβουν 13η σύνταξη στο ύψος του 100% αυτής δηλαδή 500€, όσοι έχουν σύνταξη μεταξύ 501-600 ευρώ θα λάβουν 350 -420 ευρώ, όσοι έχουν σύνταξη μεταξύ 601-1000 ευρώ θα λάβουν 421-500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ, θα λάβουν τουλάχιστον 501 ευρώ.

Για το 2020 ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι: 

  • Θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ
  • Θα αυξηθεί ο συντελεστής απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%
  • Θα μειωθεί ο μεσαίος συντελεστής του ΦΠΑ στο 11%
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1000 κατοίκους
  • Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών
  • Επιδότηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ κατά 80% για νέους μισθωτούς έως 25 ετών και επιδότηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ κατά 25% για νέους έως 29 ετών για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
  • Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, εξοικονόμηση εκατομμυρίων απ’ τους τόκους

ΝΑ σημειώσουμε ότι στο πακέτο «παροχών» του 2020 δεν έγινε καμία αναφορά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% και η δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Νέα Δημοκρατία: Ανάξιες σχολιασμού οι υποσχέσεις για το 2020

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατία η οποία με ανακοίνωσή της κρίνει ανάξιες σχολιασμού τις υποσχέσεις για το 2020, διότι «σε λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός»:

«Ο Αλέξης Τσίπρας επί τέσσερα χρόνια διέλυσε την οικονομία και τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση που ήταν δική του επιλογή. Τώρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου που γνωρίζει ότι θα χάσει, για την αυτονόητη ανάγκη να μειωθεί η φορολογία. Προφανώς αυτές είναι καλοδεχούμενες, ακόμη και αν επί της ουσίας φέρνει για προφανείς λόγους την Άνοιξη τα επιδόματα που έδινε τα Χριστούγεννα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΝΔ και επισημαίνει ότι  «την ώρα, ωστόσο, που ο κ. Τσίπρας υπόσχεται μισή 13η σύνταξη, κόβει την 12η καθώς αρνείται να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για να μην μειωθεί εδώ και τώρα το αφορολόγητο που μόνος του επέβαλε και επιβαρύνει πολλαπλάσια όχι μόνον τους συνταξιούχους, αλλά και τους χαμηλόμισθους».

Η Νέα Δημοκρατία κρίνει ανάξιες σχολιασμού τις υποσχέσεις για το 2020, καθώς όπως τονίζει «όλοι γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός και θα έχει όλο το χρόνο να ξεκουραστεί σε διακοπές διαρκείας, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ