Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ολοταχώς για την «ψηφιακή σύνταξη» – Ο ΑΜΚΑ θα αναγράφεται σε όλες τις βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολοταχώς για την «ψηφιακή σύνταξη» – Ο ΑΜΚΑ θα αναγράφεται σε όλες τις βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά

Το πρώτο «βήμα» για την καθιέρωση της «ψηφιακής σύνταξης» έκαναν την Παρασκευή 26 Ιουλίου, οι υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφασίζοντας ότι, με τροπολογία που θα κατατεθεί στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο, την επόμενη εβδομάδα, θα καθοριστεί ότι σε όλα τα έγγραφα των ΚΕΠ θα αναγράφεται ο ΑΜΚΑ του κάθε συναλλασσόμενου πολίτη.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί που συμμετείχαν στη διυπουργική δεσμεύτηκαν ότι από την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά και από τις αρχές του ίδιου μήνα, το 2021, έτσι θα δίδονται οι 9 στις 10.

Το πρώτο «βήμα» για τη δραστική μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων θα γίνει μέσω της εισαγωγής του ΑΜΚΑ στην βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» (είναι στην εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών). Οι υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιάννης Βρούτσης και Κυριάκος Πιερράκης, αντίστοιχα, συμφώνησαν ότι σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα συμπεριληφθεί διάταξη νόμου με την οποία θα καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΜΚΑ στα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που εκδίδονται από το «Μητρώο Πολιτών» (μέσω ΚΕΠ ως επί το πλείστον) ούτως ώστε τις πληροφορίες αυτές να είναι διαθέσιμες στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ.

«Κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα στην μεγάλη μεταρρύθμιση, που είναι το ψηφιακό άλμα για να επιταχύνουμε το συντομότερο δυνατό την απονομή της σύνταξης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης. Όσον αφορά στις περισσότερες από 450.000 αιτήσεις για συντάξεις και άλλες υποθέσεις (π.χ., αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης) ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «θα προσπαθήσουμε με ένα νέο οργανωτικό σχήμα να επιταχύνουμε την διαδικασία απονομής τους».

Σύμφωνα με το newsbreak.gr η νομοθετική τροπολογία, προκειμένου να αξιοποιηθεί το Μητρώο Πολιτών και να μπει μέσα στα στοιχεία πληροφόρησης ο ΑΜΚΑ, θα ενταχθεί στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ