Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Μήνυση κατά του Δ.Σ. του Βρετανικού Μουσείου για τα γλυπτά του Παρθενώνα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μήνυση κατά του Δ.Σ. του  Βρετανικού Μουσείου για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου για τα γλυπτά του Παρθενώνα έστειλε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Μάλιστα, την μήνυση αυτή απέστειλε και στο Υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει κάνει καμία νομική ενέργεια για την επιστροφή τους, «παρά μόνον παρακλήσεις» ενώ παράλληλα ζητά το υπουργείο να συμπαρασταθεί στο αίτημα του που έχει ως σκοπό την προστασία των μνημείων.

Σύμφωνα με την μήνυση, η οποία κατατέθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών,  το Βρετανικό Μουσείο «ωθούμενον εξ ιδιοτέλειας» αγόρασε παράνομα, κατέχει και εκθέτει ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς ανυπολόγιστου αξίας, οι οποίοι ήρθαν στα χέρια του «εκ διακεκριμένης κλοπής».

Επέκριναν την αποδοχή των κλοπιμαίων

Βέβαια, όπως σημειώνει ο κ. Πλεύρης, πολλοί ήταν οι διακεκριμένοι άνθρωποι της Αγγλίας από τον κόσμο του πνεύματος και της πολιτικής που επέκριναν την αποδοχή των κλοπιμαίων. Μάλιστα, ο λόρδος Βύρων, σε ένα ποίημα του, κατηγόρησε με σφοδρότητα αυτή  την κίνηση του Μουσείου.

«Προσβλητικό», χαρακτηρίζει ο κ. Πλεύρης για την Αγγλία το γεγονός της έκθεσης των γλυπτών τα οποία προήλθαν από κλοπή και προσθέτει ότι αυτό συμβαίνει για οικονομικό όφελος. «Ονομάζεται Βρετανικό Μουσείον, αλλά στα αίθουσας του δεν υπάρχει κάτι βρετανικόν. Ας ετοποθέτουν οι Άγγλοι στο Μουσείον του τα έργα των προγόνων τους, αλλά δεν το πράττουν διότι προφανώς οι αρκουδοτόμαροι πρόγονοι τους ήσαν άξεστοι, ημιάγριοι και το πολύ-πολύ να κατεσκεύαζαν κάτι πέλεκεις», σχολιάζει με καυστικό τρόπο ο γνωστός δικηγόρος.

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης απαριθμεί τους νομικούς λόγους για τους οποίους τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ο Έλγιν με τα σημερινά ποινικά δεδομένα διέπραξε «διακεκριμένην κλοπή», το Βρετανικό Μουσείο αποδεδειγμένα αγόρασε και εκμεταλλεύεται οικονομικά τα μνημεία, το ελληνικό κράτος όφειλε, με βάση το Σύνταγμα, να λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα κατά του κλεπταποδόχου ιδρύματος, κάτι το οποίο δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα αναφέρει ότι το κράτος όπως και ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να τα προστατεύσει.

“Στον ιερόσυλον κλέπτη”

Επίσης, το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί για την αποδοχή προϊόντων κλοπής. Τέλος, τη εποχή που ο λόρδος Έλγιν λεηλάτησε τα ελληνικά μνημεία η χώρα ήταν κάτω από τον «ζυγό» τω Τούρκων, οι οποίοι ως κατακτητές στερούνταν νομίμου δικαιώματος διακυβέρνησης της χώρας.

«Επομένως ο Σουλτάνος δεν ενομιμοποιείτο να χαρίσει στον ιερόσυλον κλέπτη τους Ελληνικούς αρχαιοελληνικούς θησαυρούς» αναφέρει ο κ. Πλεύρης και καταλήγει εγκαλώντας την διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου ενώπιον της δικαιοσύνης και ζητά την παραδειγματική τιμωρία της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “δημοκρατία” η μήνυση κοινοποιήθηκε και στον δήμαρχο του Λονδίνου «μήπως διαθέτει περισσοτέραν ευθιξίαν από το Βρετανικό Μουσείον και συμπαρασταθεί στο αίτημα επιστροφής των Ελληνικών γλυπτών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ