Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Ο ΔΣΑ εκφράζει την βαθιά του οδύνη για την απώλεια του διαπρεπούς συναδέλφου Αντώνη Βγόντζα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο ΔΣΑ εκφράζει την βαθιά του οδύνη για την απώλεια του διαπρεπούς συναδέλφου Αντώνη Βγόντζα

Τον ποινικολόγο, Αντώνη Βγόντζα, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, αποχαιρετά ο δικηγορικός κόσμος της χώρας, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του. «Ο δικηγορικός κόσμος αποχαιρετά σήμερα με οδύνη ένα διακεκριμένο μέλος του, τον αγωνιστή της δημοκρατίας και της δικηγορίας, Αντώνη Βγόντζα» αναφέρει ο ΔΣΑ σε ανακοίνωση του.

«Από τα πρώτα του βήματα στη δικηγορία διακρίθηκε για το ήθος και την αυταπάρνησή του. Συνεχίζοντας τη φοιτητική αντιδικτατορική του δράση, υπερασπίστηκε, ως νέος δικηγόρος, κατηγορούμενους που διώκονταν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Για την δράση του υπέρ της ελευθερίας πλήρωσε βαρύ τίμημα. Συνελήφθη, κακοποιήθηκε και φυλακίστηκε από το χουντικό καθεστώς. Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών.

Παρέμεινε, μέχρι την τελευταία στιγμή πιστός στις αρχές, τις αξίες και τις ιδέες του. Ένας πολεμιστής της δικηγορίας, τόσο στα ακροατήρια των δικαστηρίων και στην καθημερινή του παρουσία στο δικηγορικό του γραφείο, όσο και στη συγγραφική – επιστημονική του δράση, που υπήρξε πλουσιότατη.

Ο εκλιπών συνέβαλε ουσιωδώς στην αναβάθμιση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου, ως μέλος σε πλήθος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών (π.χ. για τον ΚΠολΔ και τον Κώδικα Δικηγόρων) και επιτροπών εμπειρογνωμόνων, αλλά και  στη νομική μας παιδεία, ως επιστημονικός συνεργάτης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Αντώνης Βγόντζας είχε διαχρονική, ενεργό συμμετοχή στη δημόσια ζωή, με σταθερή διάθεση προσφοράς. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στα Υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού (1993-1996) αλλά και νομικός σύμβουλος στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας και Υγείας. Ανέπτυξε, παράλληλα, αξιόλογη συνδικαλιστική δράση ως επικεφαλής της δικηγορικής παράταξης ‘Αλληλεγγύη Δικηγόρων’.

Ως συνειδητοποιημένος, ενεργός πολίτης είχε, τέλος, συνεχή και συνεπή παρουσία στον δημόσιο λόγο με πλούσια αρθρογραφία και παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ