Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο Ν. Παρασκευόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Οφείλουμε να αναλάβουμε άμεσα μέτρα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Ν. Παρασκευόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Οφείλουμε να αναλάβουμε άμεσα μέτρα

«Σήμερα που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η σκέψη μας είναι σ’ εκείνους που χάθηκαν στο ταξίδι προς μια καλύτερη ζωή» αναφέρει ο Υποψήφιος Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ομ. Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ., Νικ. Παρασκευόπουλος, σε δήλωσή του για την Παγκοσμία Ημέρα Προσφύγων.

«Δυστυχώς, όχι μόνο το Αιγαίο αλλά όλη η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε έναν ιδιότυπο υγρό τάφο για χιλιάδες ανθρώπους τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα, μάλιστα, με παλαιότερη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (20.9.2017), από το 2000 κ.ε. οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται συνολικά σε 60.000 με τους περισσότερους να καταγράφονται στη Μεσόγειο.

Όταν τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους κατέθεσα σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση για τη διαδικασία ταυτοποίησης νεκρών προσφύγων και μεταναστών, ήμουν πεπεισμένος ότι το φαινόμενο όχι μόνο δεν θα μειωνόταν, λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών εξαιτίας της έλευσης του καλοκαιριού, αλλά αντίθετα θα είχε μεγαλύτερη ένταση.

Είναι άραγε οι ευρωπαϊκές χώρες «ανεύθυνες» για αυτούς του θανάτους; Πρόσφατα δύο Ευρωπαίοι δικηγόροι ζήτησαν από την Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ασκηθεί δίωξη σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο φάκελος σύμφωνα με δημοσιεύματα περιέχει «επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που εμπλέκουν ανώτερους αξιωματούχους και λειτουργούς της ΕΕ και κρατών μελών της σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατ’ εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο και στη Λιβύη» μετά το 2014.  Μέχρι την απόφανση του ανωτέρω δικαστηρίου, εμείς δεν πρέπει απλά να μετρούμε θύματα παραμένοντας ανήμποροι να προστατέψουμε στοιχειωδώς τις ανθρώπινες ζωές. Οφείλουμε να αναλάβουμε άμεσα μέτρα και  να υιοθετήσουμε πολιτικές, που θα θέσουν τέρμα σ’ ένα κατ’ εξοχήν υπερ-εθνικό ανθρωπιστικό θέμα», τονίζει στη δήλωσή του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ