Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στην Ευρωβουλή την τροπολογία για την «καθαίρεση» της Βασ. Θάνου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στην Ευρωβουλή την τροπολογία για την «καθαίρεση» της Βασ. Θάνου

Το θέμα της τροπολογίας με την οποία θεωρείται πως παύεται από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού  η Βασιλική Θάνου, φέρνει με επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η ερώτηση αφορά την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου, η οποία παύει με αναδρομική ισχύ τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είχαν υπηρετήσει πρόσφατα σε κυβερνητικά γραφεία, και θεωρείται φωτογραφική για την κα Θάνου. Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης  «η τροπολογία αυτή, η οποία είναι νομικά έωλη με βάση το κοινοτικό δίκαιο και με εμφανή πολιτικά κίνητρα, έρχεται σε μια στιγμή, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει την ύπαρξη καρτέλ σε ευαίσθητους τομείς, μεταξύ αυτών και στα ΜΜΕ».

Αναλυτικά η ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν:

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εγγύηση της λειτουργιάς των ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής Ανταγωνισμού.

Παρόλα αυτά, η τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα η ελληνική κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου -νομικά έωλη με βάση το κοινοτικό δίκαιο και με εμφανή πολιτικά κίνητρα- παύει με αναδρομική ισχύ τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είχαν υπηρετήσει πρόσφατα σε κυβερνητικά γραφεία.

Σε μια στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει την ύπαρξη καρτέλ σε ευαίσθητους τομείς, μεταξύ αυτών και στα ΜΜΕ.

Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας και του επείγοντος της συγκεκριμένης τροπολογίας, ερωτάται η Επιτροπή:

– Πώς αξιολογεί την συγκεκριμένη τροπολογία η Κομισιόν, σε σχέση με την κοινοτική οδηγία 1/2019 για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των Αρχών Ανταγωνισμού των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπου (παράγραφος 17) αναφέρεται ότι οι λόγοι παύσης των μελών των Αρχών πρέπει να προβλέπονται πριν το διορισμό τους;

– Τι μέτρα λαμβάνει η Επιτροπή για την εφαρμογή από τα κράτη-μέλη των κοινοτικών οδηγιών, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των αρχών ανταγωνισμού;

– Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την εύρυθμη λειτουργία των Επιτροπών Ανταγωνισμού, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας και ακόμα ειδικότερα για την περίπτωση καταπολέμησης του μονοπωλίου  στα ΜΜΕ;».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ